Política 16/12/2014

Santamaría, a una senadora d'ERC: "Què hi fa vostè aquí?"

Tens enfrontament dialèctic entre la vicepresidenta espanyola i Ester Capella, que li ha preguntat quina és la utilitat del Senat

Agències
2 min
La vicepresidenta espanyola, Sáenz de Santamaría, aquest dimarts al Senat / EFE

MadridTens enfrontament dialèctic al Senat a causa, una vegada més, de Catalunya i el dret dels catalans a votar el seu futur. L'han protagonitzat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la senadora d'Esquerra Republicana, Ester Capella. Un enfrontament que ha començat quan la senadora ha preguntat a Santamaría "per a què serveix el Senat", la qual cosa ha enutjat la vicepresidenta espanyola, que ha defensat "la utilitat" del Senat davant el que ha qualificat d'"incoherència política" d'Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santamaría ha acusat Capella de "no respectar la institució a la qual representa". "No sé si és per la seva o per la nostra Constitució, però és per la Constitució que vostè està aquí asseguda, per la qual cosa hauria de respectar-la una mica més", ha dit Sáenz de Santamaría a Capella durant la sessió de control al govern espanyol. La senadora republicana ha preguntat a la vicepresidenta per la utilitat del Senat, ja que, segons li ha dit, malgrat el que diu "la seva" Constitució "mai ha estat una cambra de representació territorial".

Esquerra ha argumentat que més de 200 senadors són elegits per la mateixa circumscripció electoral que el Congrés i només el 20 per cent per les comunitats autònomes, i ha assenyalat que el Senat no exerceix la seva funció de cambra de segona lectura. Segons ERC, bàsicament serveix per "colar" esmenes que "no s'atreveixen a presentar al Congrés aprofitant l'escassa visibilitat del Senat", per permetre al PSOE inventar-se "focs d'artificis federals" que mai durà a terme, i perquè el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "s'amagui" quan se li demana pel cas Gürtel, o es limiti a llegir una declaració sobre la corrupció. Per Capella, el Senat és una institució "coincident i duplicativa" del Congrés, "inútil" i "prescindible". "ERC", ha dit, "vol marxar del Senat i de l'estat espanyol, però mentre Catalunya no sigui un estat independent, serà present en totes les institucions per defensar els drets i interessos catalans".

La resposta de Santamaría ha estat lamentar "que el Senat sigui avui espectacle de la més gran incoherència política que he vist en molt de temps". Santamaría ha recalcat que una cosa és que ERC vulgui l'autodeterminació i una altra que vulgui determinar com s'organitzen tots els altres i ha lloat "la gràcia" de Capella a demanar més democràcia i, al mateix temps, exigir que els senadors siguin elegits pels governants.

Sáenz de Santamaría ha insistit que el PP defensa la Constitució, la llibertat dels ciutadans i el "valor de consens" del Senat. "El que vostè defensa ha quedat reflectit aquí aquesta tarda, per la qual cosa jo el que em pregunto és què hi fa vostè aquí?", ha conclòs la vicepresidenta espanyola.

stats