Política 23/11/2014

El jutge Vidal suggereix que Alemanya o Israel podrien finançar un estat català

Assegura, en una entrevista al periòdic 'Delta' que "s'està treballant a fons" una via que permeti que un altre estat amb solvència "faci temporalment de banc" a una Catalunya que, segons calcula, "d'aquí tres anys" serà independent

Ara
1 min
El jutge Santiago Vidal va oferir  ahir una conferència sobre com construir un nou estat.

BarcelonaEl jutge Santiago Vidal creu que "hi ha dades objectives" que apunten que d'aquí tres anys "Catalunya haurà aconseguit fer el pas de nació a estat" i ho farà "per vies legals, polítiques i pacífiques". Ho afirma en una entrevista al periòdic 'Delta', en què es fa ressò de l'opinió d'economistes "de renom" que pensen que una Catalunya independent "passarà quatre o cinc anys difícils per problemes de liquiditat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No podrem acudir al Banc Central Europeu per finançar els deutes, perquè encara no serem un estat membre de la Unió Europea. I, si ho som, no ho serem amb ple dret", adverteix. Però considera que "això té una solució, que s'està treballant a fons: que un altre estat amb solvència, i es parla bàsicament d'Israel i Alemanya, ens faci de banc temporalment". Vidal creu que inicialment Catalunya serà "un estat lliure associat" dins la Unió Europea, amb veu però sense vot a l'Eurocambra.

Segons Vidal, entre el 2016 i finals del 2017 "es donarà la construcció jurídica d'aquest nou estat, amb o sense pacte" amb Madrid. Si el procés no és acordat amb l'estat espanyol, "es farà mitjançant la Convenció de Gènova, del 1986, que estableix que, quan una nació, de forma majoritària, pacífica i democràtica, decideix secessionar-se del seu estat matriu, aquest estat matriu s'ha d'asseure a negociar. I, si no ho fa, intervé el Tribunal Internacional de Justícia com a mediador", afegeix.

stats