Política 12/02/2015

Jutges per la democràcia veu "un inquietant estil autoritari" en la maniobra per expulsar Santiago Vidal

Adverteix que exercirà les accions que calgui per evitar que es consumi. Deplora el que considera un "ús indegut de les dades personals de caràcter disciplinari" amb fins "polítics" en haver filtrat als mitjans el contingut de la proposta de sanció

Ara / Efe
2 min
El jutge Santiago Vidal, en una imatge d'arxiu / ARA

MadridL'associació progressista Jutges per la Democràcia ha considerat que hi ha un "inquietant estil autoritari" en la "desproporcionada" maniobra per expulsar de la carrera judicial del jutge de Barcelona Santiago Vidal per la seva participació en la redacció d'una proposta de constitució catalana formulada pel promotor de l'Acció Disciplinària del poder judicial, Antonio Fonseca-Herrero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, l'associació adverteix que exercirà les accions que tingui a l'abast per evitar que es consumi l'expulsió, que ha equiparat "als pitjors temps d'intolerància institucional cap a les opinions alienes". Ha denunciat també l'"ús indegut de dades personals de caràcter disciplinari" que ha fet el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "per raons polítiques" en haver-se filtrat als mitjans de comunicació el contingut de la proposta de sanció feta pel responsable dels expedients disciplinaris als magistrats.

Malgrat que Jutges per la Democràcia rebutja les posicions independentistes de Vidal, considera que la proposta d'expulsió de per emetre "determinades opinions no té precedents al nostre país i resulta obertament desproporcionada", ja que, segons la seva opinió, suposa "una lesió greu del principi d'inamovibilitat judicial".

L'estil propi del president del CGPJ

A més, afegeix l'associació, desprèn una "falta de respecte a la pluralitat pròpia d'un sistema democràtic, que va en la línia de determinades actuacions del president del CGPJ, Carlos Lesmes". L'associació progressista de magistrats ha cridat també l'atenció també sobre el caràcter "marcadament ideològic" de les actuacions del Promotor de l'Acció disciplinària i ha comparat el cas de Vidal amb les manifestacions públiques del propi Lesmes sobre que el dret a decidir no té cabuda a la Constitució, sense que tingués "cap conseqüència disciplinària davant aquesta legítima opinió".

La proposta d'expulsió de Vidal ha estat elevada per l'instructor de l'expedient al ple del Consell General del Poder Judicial, que és l'encarregat de resoldre els expedients en què se sol·licita la separació de la carrera judicial d'un jutge o magistrat, segons el CGPJ.

stats