Política 24/07/2014

Societat Civil Catalana rebaixa a la meitat la xifra de participants a la cadena humana de l'última Diada

L'entitat antisobiranista calcula en gairebé 800.000 el nombre d'assistents a la Via Catalana, d'acord amb les imatges de la gigafoto de l'esdeveniment organitzat per l'ANC

Josep Gudiol
2 min

BarcelonaSocietat Civil Catalana (SCC) ha fet públic aquest matí un informe on afirma que el recompte total dels participants de la Via Catalana de l'Onze de Setembre de 2013, organitzada per l'ANC, s'eleva a 793.683 persones. L'entitat antisobiranista ha acusat la Generalitat de mentir en donar unes xifres "desorbitades" de participació, 1.600.000 persones, la qual cosa suposa el doble de les subministrades per l'estudi. Al mateix temps, han acusat l'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana de dir que a Barcelona s'hi van reunir 500.000 persones, quan la xifra real era molt inferior. A tots els ha exigit que donin explicacions i explicitin el mètode de càlcul emprat en el recompte de manifestants en la darrera Diada. "La pilota és ara a la seva teulada", ha sentenciat Juan Arza, membre de la junta directiva de SCC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arza ha afegit que tenen el màxim respecte per l'organització de la manifestació sobiranista, així com les altres que s'han produït en anys anteriors. També ha volgut subratllar que no neguen la importància i l'èxit de totes elles. "Són patriotes que pensen que fan el millor per al país". Així mateix, ha lloat "l'exercici d'honestedat" que significa haver publicat la gigafoto, "sense la qual no hauríem pogut saber mai la veritat". Un grup de voluntaris s'ha dedicat a comptar un per un els assistents que apareixen a la gigafoto.

Arza ha assegurat que hi ha persones del grup d'investigació que no han volgut fer pública la seva identitat real. En aquest sentit, ha explicat que SCC té l'objectiu de donar veu a tots aquells catalans contraris al procés independentista, dels quals ha assegurat que "són una majoria, però tenen por de reconèixer-ho de forma oberta". Ha explicat que això succeeix per la posada en marxa d'una "espiral del silenci", on el Govern i les forces polítiques sobiranistes han utilitzat tots els mètodes que tenien a l'abast per tal de crear una falsa nova centralitat política. I aquí, ha assegurat, és on entra el paper de les xifres deliberadament "inflades" que s'han donat.

Per altra banda, ha reconegut que, "de moment", no tenen la capacitat de convocatòria per reunir 800.000 persones en la manifestació que volen organitzar des de SCC per a la Diada d'enguany. Preguntat sobre la manifestació unionista del 12 d'octubre a la plaça de Catalunya, ha dit que "potser també es va exagerar en el càlcul dels manifestants".

Arza ha explicat que SCC s'oposa a la consulta del 9-N per diverses raons. Primer, perquè "és contrària a la legalitat vigent". Segon, per la pregunta, que ha qualificat de "nyap", perquè és "confusa i ambigua". També ha recordat que des del Govern encara no s'ha explicat com es pensen recomptar els vots ni quin és el límit pel qual una resposta guanyaria les altres. "És una falta de rigor absoluta i ridícula". Ha afegit que el que es pretén amb la pregunta és "polaritzar el vot", perquè així, persones que estan en contra de l''statu quo' actual s'acabin decantant pel sí, encara que no siguin independentistes.

stats