PROCÉS CONGRESSUAL
Política 01/12/2019

Sectors del PSC defensen blindar la immersió lingüística al full de ruta del partit

Càrrecs i militants socialistes lamenten que la ponència del congrés qüestioni el model escolar

Marc Toro
3 min
Sectors del PSC defensen blindar la immersió al full de ruta del partit

Barcelona“Farem de la diversitat lingüística a Catalunya un actiu, defensant el català i el castellà a través d’un model plurilingüe a l’escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística present al nostre país exigeix”. Aquesta declaració, inclosa a la ponència que el PSC debatrà al seu congrés (del 13 al 15 de desembre), ha disparat les alarmes fora del partit però també de portes endins. El fet que els socialistes puguin deixar de reivindicar explícitament la immersió lingüística al seu full de ruta ha incomodat sectors de la formació i, en un conclave previsiblement tranquil, el tema de la llengua serà un dels principals focus de debat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts socialistes asseguren que aquest punt del document del partit -avançat per l’ARA a finals de setembre- ha generat moltes esmenes per part de les agrupacions, que tenien fins a aquesta passada nit per plantejar modificacions al text. A l’espera de conèixer el sentit d’aquestes esmenes, una desena de diputats, alcaldes i regidors del partit consultats per aquest diari coincideixen en la necessitat de blindar a la ponència la defensa de l’actual model lingüístic a les aules. “És important reafirmar-nos en el model”, diu un parlamentari. “Cal deixar clar que el nostre model és la immersió”, hi coincideix un company seu a la cambra catalana, i un alcalde del partit demana clarificar que el partit no es mou d’on ha estat sempre per “evitar malentesos”.

La redacció del polèmic text l’ha fet Eva Granados, portaveu del PSC al Parlament, que fa uns dies assegurava que en cap cas es pretenia “qüestionar” la immersió i que, al seu parer, el català ha de continuar sent el “centre de gravetat” del sistema educatiu. No obstant això, i en la línia del que va posar sobre la taula l’any passat el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, aposta per adaptar l’ensenyament de les dues llengües en funció de les necessitats de cada territori. Alguns dels càrrecs consultats no veuen malament obrir el meló sobre com s’aplica el model actual, i així ho defensa també avui en una entrevista a l’ARA Pepe González, tinent d’alcalde de Castellar del Vallès i un dels dos ponents socialistes de la llei de normalització lingüística del 1983.

Aquesta opinió, però, no és unànime al PSC. L’agrupació de Granollers, per exemple, planteja una “esmena a la totalitat” al text inicial. “No concebem que es parli de plurilingüisme”, expliquen fonts del partit al municipi, i argumenten: “Si hem de reforçar el castellà és que estem mal enfocats”. Un alcalde metropolità coincideix en la crítica al redactat actual. “El model d’immersió ha estat un èxit i no crec que hi hagi raons objectives per qüestionar-lo per una mala praxi puntual i aïllada”, afirma. I afegeix que adaptar el model en funció del municipi seria una “bestiesa”. La mala praxi de la qual parla és la que al full de ruta elaborat per Granados s’atribueix a l’independentisme, a qui s’acusa d’haver “associat el català a la seva causa” i d’haver fet una “utilització partidista” de la llengua, especialment a l’escola, diu el text. Per al citat alcalde, això és “irrellevant pel que fa a les bondats del model”.

Un dels elements que han generat més malestar entre els quadres del PSC consultats, de fet, és que al document del partit s’hagi situat el tema de la llengua en l’apartat sobre com garantir la “convivència” al país. “Es barreja la llengua amb el tema identitari”, critica un diputat, i un regidor admet la seva “incomoditat” si la intenció de la direcció del partit acaba sent la de fer “batalla política” amb la llengua: “No m’agradaria anar a la guerra per la llengua per esgarrapar quatre vots”.

Missatge al votant de Ciutadans

Aquesta última reflexió lliga amb l’explicació que altres fonts donen al fet que el PSC reobri ara el debat sobre la llengua o acusi TV3 i Catalunya Ràdio de ser “instruments d’agitació i propaganda” independentista (segons consta al mateix full de ruta): “La intenció és aprofitar l’enfonsament de Cs per rascar vots”, afirmen aquestes fonts. Segons argumenten, la “desintegració” del partit taronja porta el PSC a “enviar un missatge” al votant de Ciutadans que ara pensa en “abandonar el vaixell”. Intencions al marge, diversos càrrecs creuen que ara no és un bon moment per posar el tema de la llengua sobre la taula, i evidencien així que el debat al congrés del partit serà intens. “Els matisos seran importants”, conclou un diputat.

L’entesa amb Espadaler, en joc

Una de les veus crítiques amb la manera com el PSC enfoca el model lingüístic a l’escola ha sigut la del líder d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, integrat al grup socialista al Parlament. Contrari a “modificar” el model lingüístic de la llei d’educació de Catalunya, afirma que si el PSC “altera” la immersió, “no serà possible l’entesa” entre els dos partits. “No tindria sentit”, diu. L’exlíder d’Unió evita, però, avançar quines accions concretes emprendria si el PSC no es corregeix.

stats