El Senat estudiarà equiparar l'ús del català i el castellà a la cambra

El PSOE avala la tramitació de la reforma del reglament proposada per Junts

3 min
El senador de Junts Josep Lluís Cleries, en una imatge d'arxiu al Senat

MadridEl Senat és la cambra de representació territorial, però el reglament de la cambra permet que es faci un ús limitat de les llengües cooficials. El català, l'euskera i el gallec es poden fer servir per defensar mocions al ple, en la comissió de comunitats autònomes o per entrar escrits a registre. Per a Junts per Catalunya això és insuficient i el grup ha portat al ple del Senat una reforma del reglament de la cambra alta perquè les llengües cooficials es puguin fer servir en "tota l'activitat parlamentària" de la cambra sense excepcions, ja sigui en plens (en tots els debats, no només els de mocions), en comissions i a la resta d'activitats. Els vots del PSOE, del grup de l'esquerra plural (que inclou Unides Podem) i dels grups independentistes catalans i bascos han permès que la iniciativa es pugui començar a tramitar a la cambra, davant l'oposició de PP, Ciutadans i Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per què quan fem una pregunta a un ministre no ho podem fer en la nostra pròpia llengua, que és cooficial a l'Estat? Per què s'ha oblidat el pacte constitucional que hi ha diverses llengües i diverses nacions?", ha preguntat el senador de Junts Josep Lluís Cleries, que ha defensat la reforma del reglament per aconseguir un "tracte igualitari i de dignitat cap a totes les llengües" de l'Estat. "Cap llengua està per sobre d'una altra", ha afegit. El senador ha considerat insuficient la reforma que es va fer l'any 2010, actualment vigent, i ha apostat per anar més enllà i que les llengües cooficials puguin tenir la mateixa presència que el castellà al Senat: "Per donar una imatge real si l'estat espanyol vol representar la diversitat cultural i lingüística".

Els vots dels 113 senadors socialistes han sigut clau perquè la iniciativa pogués començar la tramitació al Senat. Ara passarà a debatre's en comissió, on els grups poden negociar modificacions a la proposta de Junts. "El grup socialista és plurilingüe", ha defensat la senadora socialista Margarita Adrio. "Les llengües enriqueixen un país, és el nostre patrimoni", ha afegit, i ha recordat els seus orígens gallecs. En la mateixa línia s'han expressat els senadors de l'esquerra plural, formada per Compromís, Unides Podem i Geroa Bai, i també el del PNB Imanol Anda, que ha defensat la iniciativa per avançar "cap a la normalitat" al Senat.

La iniciativa de Junts s'ha debatut justament la setmana que s'ha fet públic el primer redactat de la nova llei de l'audiovisual, que no reserva una quota específica per a les llengües cooficials de l'Estat a les plataformes digitals. Els partits independentistes catalans ja han mostrat la seva disconformitat amb aquest esborrany i han exigit al PSOE modificacions. De fet, ERC ha demanat avenços en aquesta qüestió per tirar endavant les negociacions dels pressupostos generals de l'Estat.

Oposició frontal de PP, Ciutadans i Vox

La senadora del PP Alícia Sánchez-Camacho ha rebatut de dalt a baix les tesis de Cleries. Amb vehemència, l'expresidenta del PP a Catalunya ha defensat el no dels 99 senadors populars perquè no volen que el Senat es converteixi en una "torre de Babel de llengües i auriculars". Sánchez-Camacho ha defensat que a l'Estat només hi ha una nació i una única llengua oficial, el castellà, i que per això la proposta de Junts no pot tirar endavant. "El Senat és una cambra territorial que representa la sobirania nacional de l'Estat", ha subratllat. Durant el seu discurs, la senadora popular també ha patinat quan ha assegurat que Ausiàs March era gallec (era valencià) i que Ramon Llull era menorquí (era mallorquí).

Per al senador de Vox Jacobo González-Robatto la iniciativa porta incorporada una "superioritat moral" i ha denunciat que suposa gastar "un milió d'euros per un capritx", i la senadora de Ciutadans María Ponce ha contraposat l'ús de les llengües cooficials al Senat amb l'ús del castellà a Catalunya: "Per a vostè és més important que en una comissió mediambiental del Senat es parli català que no que els nens de Catalunya se sàpiguen expressar en castellà".

"M'esparveren", ha contestat Cleries després de sentir les intervencions dels senadors de Cs i Vox. "Vostès defensen que per protegir aquestes llengües les posem en una carmanyola i les posem al congelador. El català, l'euskera i el gallec, per als Jocs Florals. Però per parlar de coses serioses, el castellà", ha criticat, després de retreure a la dreta espanyola que utilitzi la llengua com un element "d'enfrontament". En la mateixa línia s'ha expressat el senador d'ERC Josep Maria Reniu, que ha carregat contra els opositors a la reforma perquè creu que demostra que "realment ningú o molt pocs creuen que el Senat sigui una cambra de representació territorial".

stats