Política 25/01/2023

"De què serveix ERC a Madrid?"

Gabriel Rufián reivindica el paper dels republicans a la capital de l'Estat

2 min
El portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, durant l'esmorzar informatiu.

MadridLa pregunta la llança José Luis Rodríguez, presentador del Nueva Economía Fórum que se celebra aquest matí a Madrid i el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, fa cara de resignació. "A Catalunya hi ha molts opinadors i mitjans que llancen de forma constant aquesta pregunta", diu. I a continuació repassa totes les iniciatives que el seu partit ha ajudat a tirar endavant: ajudes a persones vulnerables, treballadors i empreses; la pujada del salari mínim, la llei de protecció a la infància, al dret a una mort digna; la de ciència, la d'universitats i, esclar, la derogació de la sedició i els indults als presos. "Gràcies a la nostra pressió i a la de tota la societat catalana avui nou persones dormen a casa i no en una cel·la", afirma abans de preguntar-se: "De veritat ha servit d'alguna cosa?" Entre el públic l'escolta la delegada de la Generalitat a Madrid, Esther Capella, i portaveus parlamentaris com Aitor Esteban, del PNB, i Mertxe Aizpurua, de EH Bildu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rufián no pot evitar queixar-se de la dificultat que té el seu partit per explicar això mateix a Catalunya ("només ho faig jo", remarca), i ho atribueix a interessos de certs poders mediàtics incòmodes amb el protagonisme d'ERC a Madrid i que enyoren la vella CiU. "A Catalunya hi ha opinadors que cada mes escriuen que estic acabat, i algun dia potser l'encertaran", deixa anar amb ironia. El polític de Santa Coloma se sent més ben tractat a la capital de l'Estat, on són autèntics especialistes en l'art de l'elogi, que a casa seva. Tot i això, no sembla gaire preocupat perquè el seu objectiu ara mateix és plantar cara al PSC en l'àmbit metropolità, començant pel seu pols amb Núria Parlón del 27 de maig. "El partit comença 17 a 3, així que no serà fàcil", explica amb un mig somriure. De forma sibil·lina Rufián evita dir "PSC" i es refereix als socialistes catalans sempre com a "PSOE", potser avançant quina serà la seva estratègia electoral. "És insà que en alguns ajuntaments portin 20, 30 o 40 anys governant com passa a Santa Coloma", subratlla el republicà.

En el seu discurs s'entreveu una lleu crítica a l'estratègia negociadora que s'ha seguit amb el PSC pels pressupostos. L'error seria un cert menysteniment a la figura de Salvador Illa, a qui defineix com "un bon polític, una bona persona i un tipus molt hàbil". "Recordo que vaig avisar els meus companys, quan encara no era ministre i formava part de la delegació negociadora del PSOE, que aquí hi havia algú que estava creixent", relata abans de recordar que a les darreres eleccions catalanes Illa va ser qui va tenir més vots. Tot i això, i al contrari que aquest dimarts quan va titllar de "miserable" l'actitud del PSC, aquest dimecres Rufián rebaixa el to i es limita a dir que ho fan per desgastar ERC i que la gent no entén res. "Tant de bo en prenguin consciència", acaba.

stats