Política 19/07/2016

Ana Pastor, presidenta del Congrés amb els vots de PP i C's

En segona volta Podem ha votat Patxi López i el PSOE ha pressionat els independentistes, que no s'han mogut de l'abstenció queixosos perquè se'ls hagi deixat de banda

Ferran Casas / Mariona Ferrer Fornells
4 min

MadridAna Pastor ja és presidenta del Congrés. La fins ara ministra de Foment –cartera que quedarà vacant fins que hi hagi nou govern– ha estat escollida en segona volta gràcies als vots del PP i Ciutadans. El candidat alternatiu, el fins ara president de la cambra, Patxi López (PSOE), ha tingut el suport del PSOE i de Podem, IU i les seves confluències. Les abstencions del PDC, ERC i el PNB han facilitat que els populars presideixin la cambra. Pastor ha aconseguit 169 vots i López 155, mentre que hi ha hagut 25 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En primera volta –passaven els dos candidats més votats si cap d'ells obtenia els 176 vots de la majoria absoluta– Pastor ha obtingut també 169 vots. López els 85 del PSOE i Xavier Domènech els 71 d'Units Podem. Francesc Homs s'ha conformat amb els vuit del PDC i al final el PNB ha desestimat donar-li suport, malgrat que esperava que el fet d'estar imputat pel 9-N tingués "recorregut" i es traduís en suports. Disset diputats (ERC, PNB, CC i Bildu) s'han abstingut i no han canviat el sentit del seu vot en segona volta.

Poc abans del ple el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha anunciat a Telecinco que finalment els seus 71 diputats votarien a favor del candidat socialista, Patxi López, en segona volta –a la primera ho han fet pel seu candidat, Xavier Domènech–. Amb aquesta maniobra, Podem intentava evitar que la cambra estigui controlada pel PP i C's, que ahir van tancar un acord per repartir-se la mesa i situar Pastor com a presidenta.

Tanmateix, la suma dels diputats del PSOE i de Podem, però, s'ha quedat en 156 vots i no ha aconseguit superar els 169 que sumen PP i C's. Iglesias posava pressió a ERC i el PDC, que, amb nou i vuit diputats, respectivament, tenien, juntament amb els cinc del PNB, la clau per trencar el control del Congrés per part de PP i C's.

Els republicans ja van anunciar aquest dilluns a la nit la seva abstenció, mentre que Francesc Homs va decidir dilluns al migdia que els diputats del seu grup el votarien a ell en la primera volta, i aquest matí ha confirmat l'abstenció en segona. Si un dels dos partits independentistes s'hagués abstingut i l'altre hagués votat a favor de Patxi López, la clau la tindria el PNB, que també va dir que s'abstindria, i al Senat, que presideix Pío García Escudero, ha pactat la mesa amb el PNB. Ni republicans ni convergents s'han plantejat canviar el sentit de la seva votació. Segons expliquen uns i altres la seva actitud amb Domènech hauria estat diferent. Tots ells es queixen que el PSOE no ha tingut cap interès a negociar-hi i que no podien esperar-ne res. Els 'comuns' han lamentat que els sobiranistes hagin "cedit el control de la mesa" al PP. Segons Xavier Domènech i la seva número dos, Lucía Martín, en el cas del PDC té a veure amb un pacte d'Homs amb el PP per assegurar-se el grup parlamentari, i en el d'ERC, per fer visible que no hi ha canvi possible a Espanya.

Rajoy: "Vull governar i demano que se'm deixi governar"

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha celebrat que la legislatura "comenci bé", amb una candidata del PP a la presidència del Congrés, i creu que ara s'obre la part més important: formar govern. "Vull governar i demano que se'm deixi governar", ha insistit al PSOE, i ha assegurat que "retardar o bloquejar el govern seria el pitjor per als espanyols".

Pastor: "El Parlament ha de ser capaç de generar consensos"

En el primer discurs com a presidenta del Congrés, Pastor ha subratllat que el Parlament ha de ser "generador de consensos necessaris". "Necessitem més que mai consens i diàleg i en aquesta mesa tindrem la màxima disposició", ha subratllat durant un discurs molt breu. Creu que estem davant d'una nova legislatura "plena d'obstacles", que espera que es puguin salvar. Pastor ha fet una defensa de la monarquia, dels valors "de la UE", i ha assegurat que el Congrés serà "símbol de la unitat" d'Espanya. L'exministra de Foment ha conclòs que el poder legislatiu "ha de ser el mitjà i no la fi".

Xoc entre independentistes i 'comuns'

El fet que ERC i PDC no donessin suport a candidats progressistes ha indignat els 'comuns'. Així, per exemple, el diputat d'En Comú Podem Raimundo Viejo fins i tot ha recordat els morts de l'accident de tren d'Angrois en una piulada per retreure aquest posicionament:

Al seu torn, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acusat els independentistes de posar "interessos partidistes al davant de l'objectiu comú: aïllar el PP":

Preguntada per aquest fet, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha declinat respondre directament a Colau, justificant que no havia llegit la piulada, però ha mostrat "el màxim respecte" per les votacions, les quals "donen comoditat a tots plegats". I, de fet, ha recordat que ella va avançar que els vots d'aquestes formacions "no servirien per perpetuar la presència de Rajoy a la presidència del govern espanyol", cosa que encara no s'ha votat.

Per ara, ha optat per "felicitar la presidenta del Congrés i desitjar que compleixi més del que ho ha fet com a ministra de Foment", en relació als "nombrosos incompliments, en relació als trens". "És un primer pas, no sabem si hi haurà investidura o quedarà en absolutament res, com va passar amb Patxi López", ha insistit, per no valorar directament la votació d'aquest dimarts. Ha avançat, però, que "no seria una bona notícia" una investidura que no garantís l'estabilitat posterior.

Sigui com sigui, ha avisat que el Govern seguirà "desenvolupant el full de ruta, el mandat democràtic", i espera "no tenir al davant un govern a la contra com el del PP". "Quant al Congrés, no hem tingut una posició sobre el que convé", ha afegit.

stats