Política 10/07/2019

El Govern demana la dimissió de Borrell pel control del govern espanyol a l'acció exterior catalana

Torra es reunirà amb Aragonès i Bosch per abordar la situació de l'espionatge

A. Mascaró / J. Manresa / R. Pérez Castro
2 min
La reunió de Torra, Aragonès, Bosch i Budó

BarcelonaLa Generalitat ha demanat la dimissió del ministre Josep Borrell després que ahir transcendís que l'executiu espanyol va exercir un control de l'acció exterior del Govern a Europa. L'objectiu del que des de l'executiu català s'ha considerat un espionatge i una "persecució" era demostrar que l'activitat que la Generalitat porta a terme a Europa continua vinculada a la causa independentista i sol·licitar al TSJC, així, que tanqui les delegacions catalanes de Londres, Ginebra i Berlín.

Segons la documentació a què han tingut accés 'Eldiario.es' i TV3, l'executiu espanyol va aportar documentació que incloïa comunicacions de les tres delegacions catalanes en què s'informava del dia a dia dels delegats, les reunions que mantenien i amb qui, i la seva activitat a les xarxes socials. Aquestes investigacions, segons indiquen els dos mitjans, impliquen les ambaixades espanyoles en els mateixos països, així com la missió espanyola davant les Nacions Unides a Ginebra.

En seu parlamentària, el president Quim Torra ha censurat l'espionatge: "Exigirem la dimissió del ministre Borrell i posarem en coneixement de les cancelleries europees l'actuació que s'ha estat portant a terme en contra d'una idea", ha afirmat. "Ja n'hi ha prou de perseguir delictes d'opinió en una democràcia", ha etzibat. "Que doni la cara i, si cal, que dimiteixi", ha reblat Bosch al seu torn, que s'ha preguntat "quin ús fa el govern espanyol dels recursos de tothom". "Quan ha gastat, quins fons reservats ha utilitzat?", ha afegit.

Posteriorment, Torra s'ha reunit amb la portaveu de Presidència, Meritxell Budó, el vicepresident Pere Aragonès i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, per abordar aquesta qüestió. En sortir de la reunió, el Govern va anunciar en un comunicat que presentarà al·legacions contra les mesures cautelars demanades per l'Advocacia de l'Estat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per evitar que es paralitzi l'activitat de les delegacions del Govern.

El ministeri d'Exteriors considera la vigilància "part" de la seva feina

En resposta a una pregunta de l'ARA, font del ministeri d'Exteriors han considerat "part de la seva tasca vigilar de prop qualsevol activitat que vulguin menystenir la imatge d'Espanya a l'exterior i, en particular, de totes aquelles la finalitat de les quals sigui portar a terme el projecte independentista del govern de Catalunya". "És feina d'aquest ministeri detectar l'ús indegut de fons i recursos públics per menystenir la imatge d'Espanya i intentar consumar el projecte separatista", diu l'ens públic en un escrit, en què ha insistit a defensar la seva funció "d'evitar a tota costa que es continuï" portant a terme el "projecte separatista" amb "falsos pretextos", com és el cas d'algunes "delegacions del govern català a l'exterior".

stats