Política 21/10/2015

Debat d'investidura com a màxim el 9-N i unes hipotètiques eleccions al març: el calendari a partir d'ara

El decret de constitució del Parlament signat per Mas posa en marxa el compte enrere per acordar la investidura

Gerard Pruna
2 min
Parlament de Catalunya en una imatge d'arxiu / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha signat aquest dimecres el decret de constitució del Parlament. Després d'esgotar els terminis davant la "complexitat" de la negociació entre JxSí i la CUP, la constitució del Parlament el dilluns 26 d'octubre fixa també les dates límit que caldrà tenir en compte a partir d'ara. El debat d'investidura del nou president s'haurà de celebrar com a màxim el 9-N, just un any després de la consulta. En cas que no s'arribés a cap acord i calgués acabar convocant unes noves eleccions, serien cap a principis de març, dos mesos després de les eleccions al Congrés. Aquestes són les dates clau:

  • Un cop constituït el Parlament el 26 d'octubre, s'haurà de celebrar el debat d'investidura del nou president de la Generalitat en els 10 dies hàbils posteriors, cosa que situa com a data màxima el 9 de novembre, just un any després de la consulta.
  • Al final del debat, que sol durar dos dies, es procedeix a una primera votació, en la qual qui es postula per a la presidència de la Generalitat ha d'obtenir la majoria absoluta dels diputats, és a dir, un mínim de 68 vots a favor.
  • Si no s'arriba a la majoria absoluta, es pot celebrar un segon debat, que culmina amb una altra votació en què n'hi ha prou amb una majoria simple, més vots a favor que en contra. Es podria celebrar dos dies després.
  • Si encara no hi hagués acord, s'obriria un termini màxim de dos mesos per investir un president. Durant aquest temps es poden fer tants debats com calgui. La data límit seria el 9-10 de gener. Si s'arriba a aquell dia sense acord, l'Estatut preveu que el Parlament es dissolgui automàticament.
  • En aquest escenari, el president en funcions hauria de convocar eleccions de manera immediata, perquè se celebressin 54 dies després. Així, les noves eleccions serien cap a principis de març, dos mesos després de les eleccions al Congrés.
stats