Carta oberta d'una setantena d'acadèmics americans contra la repressió política a Catalunya

Noam Chomsky i Saskia Sassen, entre els intel·lectuals que s'han adherit al manifest

La repressió policial i judicial de les últimes setmanes a Catalunya per impedir que se celebri el referèndum d'independència de l'1 d'octubre segueix fent la volta al món a l'hora que augmenten les condemnes internacionals per l'actuació del govern espanyol. L'última mostra de rebuig arriba des dels Estats Units, el Canadà i Mèxic, on  una setantena d'acadèmics s'han adherit a la carta que un centenar de professors universitaris britànics i irlandesos van publicar la setmana passada a 'The Guardian' i que denunciava que "el que està passant aquests dies a Catalunya no es veia des dels temps de Franco". L'ARA publica la carta i la llista de tots els signants, professors d'universitats americanes. 

Entre les personalitats que condemnen les actuacions repressives de Madrid, s'hi troben el  científic, lingüista i filòsof Noam Chomsky i la sociòloga, escriptora i professora neerlandesa Saskia Sassen, que el 2013 va rebre el Premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials.  Chomsky ja s'havia expressat anteriorment sobre la situació a Catalunya. El 2014, va dir en una roda de premsa  que entenia el referèndum català com una lluita en defensa de la identitat cultural davant l'imperialisme de l'Estat. 

A la carta, -la mateixa que van fer pública els catedràtics britànics i irlandesos-, els acadèmics denuncien que "com més s'acosta el referèndum, més s'intensifica la repressió" i que "el govern espanyol ha assegurat que impedirà físicament que la gent entri als col·legis electorals i ha amenaçat amb detenir el president Carles Puigdemont i més de 750 alcaldes catalans". També enumera les "mesures repressives" dels últims dies: el tancament de webs, la presa de control dels comptes de la Generalitat, les amenaces als mitjans de comunicació o la confiscació de material electoral. 

"Demanem que Espanya cessi immediatament la repressió política a Catalunya i que permeti als ciutadans de Catalunya poder expressar lliurement els seus punts de vista polítics", sentencia la missiva.