Política 08/08/2019

Els sindicats pressionen Sánchez i Iglesias per "negociar, encara que sigui amb desconfiança", i evitar eleccions

CCOO i UGT demanen que les converses d'UP i el PSOE es reprenguin a partir del programa

Germán Aranda
2 min
Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez  i Unai Sordo.

MadridEls principals líders sindicals de l'Estat han demanat a Unides Podem i el PSOE que "si hi ha desconfiança, negociïn amb desconfiança" per formar un "govern estable", en paraules del líder de CCOO, Unai Sordo, després de la reunió que ha mantingut amb Pedro Sánchez juntament amb el líder d'UGT Pepe Álvarez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cap dels dos ha volgut defensar expressament el model que vol Sánchez, a la portuguesa, amb el PSOE sol a l'executiu i Unides Podem cooperant des del legislatiu, però Álvarez sí que ha reconegut que aquest tipus de govern "sembla més fàcil" que no pas el de coalició, un cop fracassades les negociacions per a la primera investidura. Tots dos, tanmateix, han coincidit en la importància de reprendre les negociacions partint del programa. "No té per què acabar aquí", ha dit Sordo.

En la trobada, malgrat que s'ha parlat de polítiques fiscals i de "combatre la precarietat", els líders sindicals i el president en funcions no han entrat "en el detall" del programa de govern, i Sánchez tampoc els ha demanat que es posicionin sobre la seva composició. "El país no es pot permetre noves eleccions", ha dit Álvarez, que creu que Sánchez fa la ronda de consultes "pensant en evitar aquest escenari".

La patronal demana "estabilitat" i "moderació"

El mateix dia que s'ha trobat amb els sindicats, Sánchez s'ha reunit també amb la patronal. Després de la reunió, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha insistit en la preferència per un pacte de "dos partits de centre i d'esquerra", en relació a un possible acord amb Ciutadans, amb un govern en solitari del PSOE com a alternativa i, "en cas que això no funcioni", anar a eleccions com a escenari preferible a una coalició amb Unides Podem. El model a la portuguesa, en canvi, la patronal l'ha donat per bo "si s'apliquen les mateixes polítiques que a Portugal". Gerardo Cuerva, president de la Cepyme, de petites i mitjanes empreses, ha insistit que vol un govern "que posi l'empresa al centre de les seves polítiques".

Qui no ha comparegut després de les trobades és el president en funcions, Pedro Sánchez, que ha delegat en la ministra de treball, Magdalena Valerio. Preguntada per si hi ha prevista alguna data per reunir-se amb Unides Podem, Valerio ha assegurat que no pot respondre a aquesta pregunta, que "se li ha de preguntar al president del govern", fet impossible si Sánchez no compareix. Valerio ha descartat la repetició electoral: "Al cap només hi tinc una possibilitat: que hi hagi govern".

stats