OPINIÓ
Política 27/06/2016

El sobiranisme continua mantenint el pols

Potser aquest matí el president Puigdemont podrà trepitjar la catifa de Palau amb més força que no es pensava a mitja setmana passada

2 min

Ha guanyat En Comú Podem i Esquerra ha tornat a superar Convergència, que ha quedat tercera. El sistema polític català continua sent, de llarg, el més desconnectat dels grans corrents electorals espanyols. L’unionisme, amb tot el que s’hi juga i tot el que es gasta en unes eleccions com les d’ahir, que són les seves, va fer 18 de 47. L’independentisme, 17 de 47. Els partidaris de la independència més els que volen el referèndum, 29 de 47. És clar el que vol una àmplia majoria de catalans, i és cada vegada més lluny del que vol una àmplia majoria d’espanyols.

Els resultats d’ahir a Catalunya han sigut pràcticament calcats dels del 20-D. No sabrem mai si l’independentisme havia de treure un resultat pitjor i les vergonyoses converses del ministre de l’Interior i del cap de l’Oficina Antifrau van ajudar ERC i CDC a obtenir els mateixos resultats que fa sis mesos o si, senzillament, tots els incidents de recorregut del sobiranisme des del 20-D (pas al costat de Mas, Puigdemont, pacte mutant de la CUP i adéu als pressupostos) no havien de passar factura a CDC i ERC per la senzilla raó que en unes eleccions generals potser canvien les prioritats dels electors però no les posicions, i com més Rajoy i més PP a Espanya, més catalans senten la necessitat gairebé física de canviar d’estat.

Potser aquest matí el president Puigdemont podrà trepitjar la catifa de Palau amb més força que no es pensava a mitja setmana passada. I potser la repetició d’aquesta mínima diferència de diputats amb Esquerra (9-8) ajudarà a convèncer el president i el vicepresident Junqueras de la necessitat de continuar treballant amb tanta confiança mútua com sigui possible per fer valer el mandat del 27-S davant un govern espanyol dèbil.

stats