Política 06/05/2015

Societat Civil vol que la Junta Electoral ordeni retirar les estelades que hi ha en llocs públics de 323 municipis

L'entitat envia una carta als partits contraris a la independència i els emplaça a elevar una queixa formal per "vulneració de la neutralitat política"

Sofia Català
2 min
El president i els vicepresidents de Societat Civil Catalana en una imatge d'arxiu /EFE

BarcelonaSocietat Civil Catalana (SCC) ha demanat a la Junta Electoral Central que ordeni retirar les estelades situades en espais i edificis públics de 323 municipis de Catalunya perquè "es podria estar vulnerant la neutralitat política" durant la pròxima campanya electoral. L'entitat, que assegura que s'empara en l'article 103 de la Constitució i en els articles 8 i 50 de la LOREG, ha redactat amb la col·laboració d'afins a la causa unionista el llistat de localitats que tenen estelades en espais públics, un llistat que ha lliurat a la Junta Electoral. També ha enviat una carta als partits contraris a la independència per instar-los a elevar una queixa formal davant la Junta Electoral Central i les Juntes Electorals de Zona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons SCC, col·locar estelades en espais i edificis públics "és incompatible amb l'obligació de neutralitat dels poders públics i afavoreix les opcions polítiques d'aquells partits que pretenen la creació d'un estat independent a Catalunya". En aquest sentit l'entitat denuncia que CiU i ERC utilitzen "generalment" l'estelada blava i que la CUP utilitza "amb profusió" l'estelada vermella, ja que la bandera "s'ha integrat en la seva pròpia simbologia partidista".

Precedent judicial

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona ja es va pronunciar sobre aquesta qüestió quan Societat Civil Catalana va traslladar-li la petició d'exigir a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès que retirés la bandera independentista dels espais públics: "És cert que la bandera estelada respon a certa opció política i que les administracions han de mantenir la neutralitat, però no s'està en període electoral. Una altra cosa seria que, efectivament, l'estelada continués instal·lada després de la convocatòria d'eleccions, però en aquest supòsit l'actora hauria d'acudir a la Junta Electoral, si ho desitja, per exposar les seves queixes", va sentenciar el magistrat.

stats