ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA
Política 17/03/2015

Societat Civil Catalana demanarà a la junta electoral la retirada de les estelades en institucions

L'entitat denuncia que el Parlament infringeix el seu propi reglament en admetre a tràmit una proposta de resolució d'ICV que reclama elevar una queixa pel premi concedit pel Parlament Europeu als espanyolistes

Acn
3 min
Els vicepresidents de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, Susana Beltran i José Rosiñol, aquest dimarts al Parlament / ACN

BarcelonaEls vicepresidents de Societat Civil Catalana (SCC), Susana Beltrán i Joaquim Coll, han anunciat aquest dimarts que demanaran a la junta electoral central que ordeni la retirada d'estelades d'institucions catalanes perquè la neutralitat sigui respectada en les municipals del 24 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han manifestat en unes declaracions al Parlament, on han mostrat la seva "indignació" després de l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament d'una "queixa" d'ICV pel Premi Ciutadà Europeu 2014, que el Parlament Europeu va concedir a SCC i que els ecosocialistes, així com CiU i ERC, han criticat.

Joaquim Coll ha avançat que, a pocs dies de l'inici de la campanya electoral de les municipals, SCC impulsarà una campanya per presentar una proposta a la junta electoral central perquè retiri les estelades que es troben en institucions públiques, com ajuntaments o escoles, i que entenen que vulneren el principi de neutralitat davant uns comicis

"L'estelada és un signe respectable en actes propagandístics, però no pot estar exhibint-se com si fos una bandera institucional, ja que quan els estrangers vénen a Catalunya això recorda a altres temps de la història europea", ha afegit Joaquim Coll.

Els membres de SCC, que han atès els mitjans abans de les reunions amb els grups parlamentaris, han criticat l'admissió a tràmit per part de la Mesa de la queixa d'ICV pel premi europeu a SCC, una proposta que els vinculi "falsament" grups d'extrema dreta i que en cap moment no els hagin demanat documentació o tingut la voluntat de parlar amb ells.

SCC ha recordat que després de superar les dues comissions de selecció nacional i al Parlament Europeu, els eurodiputats Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC) van presentar una carta de protesta després de la concessió del premi.

Després que la vicepresidenta del Parlament Europeu, Sylvie Guillaume, recollís informació i refutés les acusacions contra l'entitat es va tornar a signar una nova protesta, aquesta vegada signada pels cinc eurodiputats, insistint en la seva vinculació amb l'extrema dreta i posant en dubte la validesa del premi cedit.

"La càrrega de la prova no és nostra, és el moment de demanar explicacions, després de veure com ens han estat acusant falsament d'aquests vincles", ha afegit la vicepresidenta de SCC Susana Beltrán, que ha defensat que "ells són diputats i per tant tenen responsabilitats que no ens corresponen a nosaltres".

De la seva banda, Joaquim Coll ha subratllat que es tracta d'una proposta que "no és només injuriosa", sinó que a més "el Parlament infringeix el seu propi reglament", ja que, "a través de l'article 180, estableix que es poden elevar peticions i no queixes, i això és una queixa".

En aquest sentit, Coll ha posat de relleu que "se'ns intenti situar a tots aquells que no som partidaris del secessionisme al racó de l'extrema dreta, titllant-nos de feixistes des del primer dia, sempre per grups nacionalistes" i ha denunciat que el secretari general de Diplocat, Albert Royo, els titllés de "feixistoides" fa unes quantes setmanes a Twitter.

El vicepresident de SCC ha criticat també "la falta de cultura democràtica i de neutralitat" de les institucions, posant per exemple "que s'utilitzi el Parlament de Catalunya de manera espúria per anar contra una associació privada".

SCC s'ha reunit aquest dimarts al matí amb el PP i el PSC, i aquesta tarda ho farà amb Ciutadans (C's) i dijous amb CiU. També els seus dirigents han expressat la seva confiança en què ERC, ICV i la CUP "ens vulguin rebre també".

stats