Política 17/03/2019

Sánchez avisa que mai es produirà la independència si governa

El president espanyol reacciona a la dreta i replica amb duresa al clam sobiranista de Cibeles

Ot Serra
3 min
Pedro Sánchez entre Cristina Narbona i Adriana Lastra, presidenta i vicepresidenta del PSOE, ahir al comitè general del partit a Madrid.

MadridPedro Sánchez ha trobat la recepta per frenar les envestides del tripartit de dreta, que busca rellevar-lo de la Moncloa: carregar contra l’independentisme. Ja sigui per respondre a la concentració de Colón de principis de febrer, tirant la tovallola del diàleg amb el Govern; o bé per replicar al clam sobiranista de dissabte al passeig del Prado de Madrid, menystenint el moviment i deixant clar que sota el seu govern “mai es produirà la independència de Catalunya”.

Ahir el president espanyol va tornar a reduir la distància que a priori manté amb els postulats del PP i Cs, i va apujar un grau més el rebuig a la gestió de JxCat i ERC al capdavant de la Generalitat. Si bé l’argument central fins ara era que la ruptura amb l’Estat deixava de banda la meitat dels catalans, ahir Sánchez va dir que l’independentisme “governa contra cadascun dels catalans i catalanes”. En un exercici d’equilibris, el secretari general socialista va voler remarcar que sempre estaria “disposat al diàleg per resoldre la crisi catalana, però dins la Constitució”. La seva contundència va satisfer els membres del comitè federal del PSOE –també els andalusos– reunits ahir en un hotel de Madrid. Li van dedicar un llarga ovació. “Convivència sempre, independència mai”, va repetir.

L’intent d’acostament al Govern per posar remei a la qüestió catalana queda enrere i fins i tot ahir el líder socialista va trobar el cantó positiu al rebuig als pressupostos, que va comportar la convocatòria anticipada d’eleccions: “Revela la veritat”, va comentar Sánchez, que va subratllar que els “suposats pactes” per tirar endavant els comptes a canvi de negociar l’autodeterminació eren “mentida”. En aquest context, el president espanyol va tornar a acusar Pablo Casado i Albert Rivera de “deslleialtat, però no al govern sinó a l’Estat”, perquè el “greuge territorial com a instrument d’oposició debilita l’Estat davant l’independentisme”. Sánchez va afegir que el moviment català “vivia millor amb un govern del PP” i va atribuir aquest posicionament als “elements més ultres” que pretenen “enquistar el conflicte i dividir”.

Davant una dreta que amenaça amb el 155, Sánchez busca situar-se al centre de l’espectre electoral i deixar els seus rivals als pols oposats. Així, va rebutjar “la confrontació i la crispació” del PP i Cs, i va advertir que Espanya “no és un país extremista”. “Els espanyols saben que els problemes no es resoldran des de posicions ultres”, va assegurar, en referència als adversaris a la dreta. El líder socialista va rebutjar “lliçons de constitucionalisme” i va criticar als conservadors i els liberals que només vulguin caminar “amb qui veu la Constitució com ells”. “Una Constitució on capiguem tots o només els tres partits de Colón, això és el que es dirimeix el 28 d’abril”, va resumir el candidat del PSOE, que també va dedicar uns minuts de la seva intervenció a reivindicar l’obra de govern i a deixar clara la seva intenció de centrar la campanya en les qüestions socials.

Sánchez s’imposa a Susana Díaz

De la cita d’ahir amb els càrrecs del partit, Sánchez en va sortir amb un lideratge robust, després d’haver-se imposat allà on li havien sorgit petites batalles per configurar les llistes per al 28 d’abril i el 26 de maig. L’última que es va tancar va ser la d’Andalusia, i es va saldar sense acord a poques hores del comitè federal: es va rebutjar la proposta de la direcció de Susana Díaz i es va optar per la que presentava Ferraz. Això va implicar relegar els susanistes a posicions que no els asseguren representació al Congrés o al Senat, i a alguns fins i tot no els van atorgar cap lloc, com és el cas d’Antonio Pradas, persona de confiança de Díaz fins ara a la cambra baixa.

L’expresidenta de la Junta va assenyalar que els últims dies havia tingut la “mà estesa” per fer compatible la voluntat de la militància andalusa i l’acord de la direcció, “però no ha sigut possible”, va lamentar. Díaz va deixar anar un missatge amenaçador de cara al futur –“En prenc nota”, va dir en declaracions als mitjans–, i en la votació al comitè federal no es va oposar a l’aprovació del dictamen de les llistes però sí que es va abstenir de participar en la votació. Abans, en la comissió que aprovava el document que es traslladaria al comitè federal, un dels seus afins sí que va expressar un vot particular. Tot i això, Díaz va voler deixar clar que malgrat l’entrebanc treballarà perquè el PSOE obtingui els “millors resultats possibles”. L’elaboració final de les llistes va comportar l’anunci destacat del sociòleg francès Sami Naïr, assessor de Sánchez en campanyes anteriors, per ocupar la tercera plaça de la candidatura a Europa, que encapçalarà el ministre d’Exteriors, Josep Borrell.

stats