POLÈMICA CANDIDATURA
Política 06/09/2016

Soria renuncia a la seva candidatura al Banc Mundial

L'elecció havia provocat el rebuig unànime de l'oposició i crítiques internes al PP

Ara / Agències
2 min
El ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, ha posat el sector en peu de guerra.

MadridL'exministre d'Indústria José Manuel Soria ha renunciat al lloc de director executiu del Banc Mundial en una carta enviada al secretari d'estat d'Economia, segons han assegurat fonts del govern espanyol a diverses agències. En la seva justificació, afirma que actua mogut per l'ús polític "desproporcionat" que s'ha fet de la seva designació i que, amb el seu gest, pretén posar punt i final al desgast de l'executiu espanyol per la seva designació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La polèmica candidatura de Soria, que va haver de deixar l'executiu arran de la seva aparició en els 'papers de Panamà', havia generat crítiques unànimes de l'oposició, que havia reclamat explicacions al ministre d'Economia, Luis de Guindos. De fet, la decisió havia generat malestar també a l'interior del PP, una incomoditat que va anar-se estenent també a pesos pesats dels populars, entre els quals la portaveu a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, o la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Malgrat tot, Mariano Rajoy va defensar el dret de Soria a optar al càrrec, i fins i tot va assegurar que s'havia presentat a un concurs per assolir-lo, tot i que posteriorment s'ha conegut que s'havia tractat d'una designació directa i sense publicitat. També va defensar el nomenament De Guindos, que estava disposat a explicar-se a la cambra baixa.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat un dels primers a reaccionar a la renúncia de Soria. En una entrevista a Onda Cero, ha subratllat que l'exministre "no hauria d'haver estat mai proposat" per al càrrec al Banc Mundial, i ha lamentat que tot aquest assumpte hagi "compromès la imatge internacional d'Espanya".

stats