El nou Govern

Sortir als mercats internacionals, una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern i cap mesura fiscal: el pacte ERC-Junts al detall

BarcelonaHavent-los costat tant arribar a un acord d'investidura, no és estrany que les 46 pàgines del document pactat per Junts i ERC deixin molt marge per a la concreció. Enfortir, consolidar, impulsar, desenvolupar, continuar, estimular, intensificar, millorar i transformar són els verbs més utilitzats pels dos socis, que, tot i això, plantegen una vintena de lleis –algunes de les quals són promeses recurrents els últims anys– i una desena de pactes nacionals.

Cargando
No hay anuncios

En plena crisi sanitària i la seva derivada econòmica, el Govern de Pere Aragonès proposa tornar a sortir a finançar-se als mercats "preferentment iniciant l’emissió de bons verds i mecanismes de finançament alternatius als de liquiditat de l’Estat". Fa gairebé una dècada que Catalunya no pot sortir als mercats per la seva delicada situació financera.

La reconstrucció econòmica, però, farà necessari incrementar la despesa pública els pròxims anys. Per exemple, es destinaran 700 milions d'euros "de forma immediata a fomentar la contractació de joves, dones, majors de 45 anys i persones en situació de vulnerabilitat, rescatar famílies, fer front a la pobresa extrema i el sensellarisme i reduir les llistes d’espera dels programes d’atenció a la dependència". O 1.000 milions anuals a polítiques d'habitatge (en el pressupost del 2020 no arribaven als 400 milions), entre altres objectius per incrementar en 5.000 habitatges anuals el parc públic de lloguer. En l'àmbit de la salut, l'atenció primària hauria de rebre 300 milions anuals més fins a arribar al 25% del pressupost de Salut (actualment està al 17%). Totes aquestes mesures ja formaven part de l'acord amb la CUP.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, no s'especifica com s'aconseguiran els recursos extraordinaris, més enllà d'exigir a l'Estat un millor model de finançament i de la recepció dels fons europeus Next Generation, que gestionarà la conselleria d'Economia amb el suport d'una comissió interdepartamental. La sortida als mercats, si la Generalitat pot finançar-se a un cost raonable, és una via. També ho seria l'increment d'impostos, una de les qüestions que tradicionalment ha tensat més la relació entre ERC i el món postconvergent. De fet, en el pacte tots dos partits passen de puntetes sobre la fiscalitat i es limiten a posar per escrit que treballaran "per assolir un sistema impositiu just i aprofundir en la fiscalitat ambiental en la línia de les recomanacions de la Unió Europea".

Encara no se sap si el Govern intentarà aprovar els pressupostos del 2021 o si se centrarà en els del 2022. Faci el que faci, JxCat i ERC han pactat que, en paral·lel, també s'elaborin els "comptes nacionals d’una Catalunya estat per tal de visualitzar el potencial econòmic respecte a la situació actual". Una idea que, per exemple, Solidaritat ja va intentar explotar quan va tenir representació parlamentària. Hi ha moltes altres propostes que podeu consultar en el document i que resumim a continuació.

Cargando
No hay anuncios

Llei electoral i vot electrònic

Catalunya és l'única comunitat autònoma sense llei electoral pròpia després de 41 anys de democràcia. Potser aquesta vegada els partits han decidit resoldre aquest problema de debò –les restriccions durant la pandèmia han fet evident la seva utilitat– i, per això, han incorporat a l'acord de governabilitat "promoure l’aprovació d’una llei electoral catalana i la implementació del vot electrònic". 

Cargando
No hay anuncios

Jocs Olímpics d'Hivern

"Concretar la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern a partir d’un ampli consens territorial, social i polític que en garanteixi la seva governança social i ambiental. El Govern impulsarà el debat i proposarà una consulta donant compliment a l’apartat “e” de la moció 104/XII del Parlament de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

Joventut fins als 30 anys

Dues mesures haurien de fer passar dels 25 als 30 anys els beneficis per als joves. La primera, "l'ampliació de la T-Jove"; i la segona, la de la campanya Escena 25, que oferiria descomptes en cultura fins als 29 anys d'edat. Hi ha altres propostes més genèriques per fomentar el transport públic i ajudar el sector cultural, molt afectat per la crisi sanitària.

Cargando
No hay anuncios

Més personal sanitari i més ben pagat

Per accelerar el pla de vacunació es planteja la contractació de 3.700 professionals i en la gestió de la crisi s'implementaran tests massius d'antígens i PCRs "aprofitant tota la xarxa sani­tària i de farmàcia, que permeti acotar i controlar els brots". Més enllà de les millores projectades en l'atenció primària, "millorar les condicions laborals i retributives dels professionals sanitaris, i incorporar-ne de nous amb la finalitat de retenir i captar el talent" i "augmentar l'oferta de places públiques per reduir la temporalitat" formen part del document.

Cargando
No hay anuncios

Educació gratuïta 0-3 anys

No és nou i, de fet, l'actual conseller d'Educació ja s'hi havia compromès. En tot cas, "la universalització i gratuïtat progressiva de l’educació de 0 a 3 anys" torna a formar part del pacte de governabilitat al costat d'un pla contra el fracàs escolar, d'impulsar la FP dual i de mantenir la vehicularitat del català a l'escola.

Cargando
No hay anuncios

Equitat menstrual

No es parla de la gratuïtat dels productes d'higiene femenina –Pere Aragonès sí que en va parlar durant els debats d'investidura fallits– però sí de "garantir productes d’higiene menstrual en tots els centres educatius on hi cursin estudis dones i persones menstruants fins a segon de batxillerat". La perspectiva de gènere també formarà part de totes les polítiques del govern, fins i tot en la contractació pública, "impulsant l’obligatorietat de la incorporació de clàusules de gènere".

Direcció pública professional

Era al programa d'ERC i de JxCat, així que no els deu haver costat pactar aquest punt que planteja "professionalitzar els càrrecs directius de l’ad­ministració de la Generalitat i el seu sector públic". Hi ha 500 alts càrrecs que, abans no canviï la metodologia d'elecció, seran triats a dit pels dos socis de Govern. En l'acord defensen "identificar aquells llocs de di­recció pública del sector públic que puguin ser proveïts mitjançant processos de selecció que tinguin en compte mèrits i capacitats de les persones candidates i l’avaluació de resultats". També proposen una "direcció professional" per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

20 lleis i 11 pactes nacionals

S'inclouen al document l'aprovació o la reforma de les següents lleis: llei del turisme, llei de territori, llei per evitar els desnonaments de famílies vulnerables, llei de biodiversitat i del patrimoni cultural, llei de transició energètica, llei de prevenció i gestió de residus, llei de contractació pública, llei de governs i finançament local, llei de participació ciutadana, llei electoral catalana, llei de la protecció de persones alertadores, llei dels grups d'interès, llei integral de memòria democràtica, llei del sistema de policia de Catalunya, llei del sistema de seguretat pública, llei d'emergències, llei de promoció de l'autonomia personal, llei de l'esport, llei de la ciència, llei de mecentatge en R+D+I i llei de polítiques culturals.

I també pretenen impulsar pactes nacionals en els àmbits de la llengua, la indústria, l'alimentació, la transició energètica, la salut, la salut mental, la interculturalitat, els drets de les persones amb discapacitat, l'activitat física, la societat del coneixement i la reforma horària.