Política 16/12/2014

La jutge veu "sospitós" que la fortuna dels Pujol provingui d'una herència "de més de trenta anys enrere" sense documentar

Creu que en aquest moment de la investigació els diners no es poden vincular amb el cobrament de comissions il·legals per l'adjudicació d'obres públiques

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaLa titular del jutjat d'instrucció 31 de Barcelona ha imputat l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills, Marta, Mireia i Pere Pujol Ferrusola, per delictes contra la Hisenda Pública i de blanqueig de capitals. Aquests membres de la família Pujol són els que van regularitzar, el juliol de 2014, els seus fons procedents d'Andorra a través del Banc de Madrid. També imputa l'expresident, ja que se'n va fer públicament responsable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la jutge, "l'ocultació d'un patrimoni a l'estranger" pot suposar un delicte de frau, fet que obliga a comprovar si la regularització es va fer correctament. També podria tractar-se d'un delicte de blanqueig si no es pot arribar a "aclarir" l'origen dels fons.

Tot i així, en la seva interlocutòria, la magistrada considera que en aquest moment de la investigació no es pot vincular aquesta fortuna amb el cobrament de comissions il·legals per l'adjudicació d'obres públiques, tal i com plategen algunes de les querelles presentades.

"No deixa de resultar sospitós que els fons provinguin d'una herència de més de trenta anys enrere sobre la qual no s'aporta cap documentació", diu al seu escrit, però matisa que per anar més enllà caldrà avançar en la investigació.

Per tant, la jutge accepta només les querelles en les parts que fan referència a la regularització dels fons d'Andorra i respecte els cinc membres del clan Pujol. Deixa la porta oberta a noves imputacions de persones que no estiguin sent investigades per altres òrgans judicials -com és el cas del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i el petit, Oleguer-.

A banda de citar els cinc imputats a declarar el pròxim 27 de gener, la jutge ha tornat a enviar una comissió rogatòria a Andorra -que fins ara s'ha negat a enviar la informació per manca de concreció- i una altra a Liechtenstein perquè aportin les dades de les quals disposin sobre "un possible delicte de blanqueig de capitals" comés per algun dels imputats.

Tot i que accepta parcialment les querelles de Manos Limpias, Plataforma per Catalunya, José Emilio Rodríguez Menéndez, UPyD, Guayem Barcelona i ICV, els demana que actuïn sota un mateix advocat i procurador i els hi dona 15 dies per posar-se d'acord. En cas de no aconseguir un acord, exerciran com a advocats els designats per Manos Limpias, en ser els primers que es van personar.

stats