CANVI DE CICLE
Política07/10/2012

Stephen Tierney: "L'ingrés de Catalunya a la UE dependrà d'una decisió política"

Sorpresa "Estic impressionat amb la manifestació i el suport social a la independència" Democràcia "El referèndum no s'ha de fer només quan saps que guanyaràs, sinó perquè la gent manifesti què vol"

M. Miquel / A. Solé

BARCELONAStephen Tierney és catedràtic de dret constitucional a la Universitat d'Edimburg. Va ser membre de l'equip de recerca per l'Acadèmia Britànica i això li va oferir la possibilitat d'investigar sobre el projecte Deixar que el poble decideixi: referèndums en una era postsobirana .

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿L'ha sorprès el procés que s'ha obert a Catalunya?

Cargando
No hay anuncios

Sí, molt. Estic molt impressionat per la manifestació i el suport a la independència. Però la situació legal és bastant més complicada aquí que no pas a Escòcia.

Ed Miliband diu que si Escòcia aconsegueix la independència es quedarà fora de la Unió Europea...

Cargando
No hay anuncios

Bé, mai cap país integrat a la UE s'ha trobat en aquesta situació, per tant, seria un territori desconegut, no n'hi ha precedents. Tot i això, el Parlament Escocès insisteix que si Escòcia fos independent estaria dins la UE, perquè ja hi és actualment.

Mentre el govern britànic permet el referèndum escocès, l'espanyol no vol ni sentir a parlar del català.

Cargando
No hay anuncios

Les Constitucions són diferents: la britànica diu que si hi ha algun territori que vol marxar, pot fer-ho. En canvi, Espanya és un cas diferent, perquè la Constitució parla sobre la impossibilitat de dividir la nació. Obliga els territoris a estar junts.

La UE acceptaria Catalunya?

Cargando
No hay anuncios

Seria una decisió política. Si al referèndum surt que sí, no ets independent immediatament després. Entres en un procés de negociació, també amb Madrid. L'avantatge és que Brussel·les seria un tercer factor important en la negociació.

¿Veu possible que Espanya veti l'ingrés de Catalunya a la UE?

Cargando
No hay anuncios

Bé, segons la Constitució espanyola el referèndum no és legal, per tant, Espanya podria negar-se a reconèixer una Catalunya independent i podria dir als seus socis europeus que fes el mateix. Però tot això són decisions polítiques.

¿Creu que cal algun mecanisme que reguli l'ampliació interna de la UE?

Cargando
No hay anuncios

Això seria ideal, però no veig factible que la UE creï un sistema que permeti la fragmentació dels països membres, que faciliti la divisió dels seus territoris.

L'Estat diu que la independència de Catalunya és una decisió que incumbeix tots els espanyols.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya és una nació destacada dins d'Espanya, sempre m'ho ha semblat, la seva cultura, la seva història... Té una identitat clara i penso que les nacions tenen dret a decidir, així que Catalunya té el dret a decidir el seu futur.

Quina independència veu més clara, l'escocesa o la catalana?

Cargando
No hay anuncios

L'escocès és un procés acceptat, hi haurà un referèndum el 2014. No sé com anirà el vot. Actualment no hi ha majoria, potser només un terç de la població es decantaria pel sí.

¿I en aquestes condicions és una bona idea fer el referèndum?

No penso que sigui una bona idea fer un referèndum només quan saps que guanyarà el sí, sinó quan creus que és important que la gent manifesti què vol. Perquè en tot això hi ha un pla B: si surt un no, Escòcia pot demanar més poders.