Política 13/04/2022

El sumari del cas de les mascaretes estreny el cercle sobre Almeida

L'alcalde de Madrid hauria trucat a un dels comissionistes mentre es negociaven els contractes

ARA
3 min
Martínez-Almeida, l’alcalde de Madrid.

MadridComencen a fer aigües els intents de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, de desvincular-se dels comissionistes que es van embutxacar fins a sis milions d'euros per comprar mascaretes, guants i tests durant la primera onada de la pandèmia a la capital espanyola. Els missatges que es van intercanviar la responsable de l'àrea d'Hisenda i Personal de l'Ajuntament de Madrid, Elena Collado, i l'empresari Alberto Luceño, per tancar la compra del material sanitari revelen la trucada que Almeida hauria fet a l'altre comissionista, Luis Medina, el 26 de març. "Ja m'ha dit el Luis [Medina] que li va trucar l'Almeida", va dir Luceño a Collado en un missatge de WhatsApp mentre tancaven els contractes del material sanitari. "Doncs he estat cinc hores amb un material requisat i no me n'he assabentat", li va respondre Collado, evidenciant que no tenia coneixement de la trucada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els missatges estan inclosos en el sumari de la causa que investiga el jutjat 47 de Madrid arran de la querella de la Fiscalia Anticorrupció, i diversos mitjans, com El País i Eldiario.es, hi han tingut accés. La setmana passada, l'alcalde va admetre que l'única vegada que havia parlat amb Medina per telèfon va ser per agrair-li la donació de 183.000 mascaretes. Almeida assegura que ni ell ni el seu cosí coneixien l'empresari i que els va posar en contacte una tercera persona. L'alcalde madrileny insisteix que el seu govern arribarà fins al final del cas si s'acredita que hi ha hagut una estafa a l'Ajuntament. "Ens serà igual quin sigui el saldo del compte de Luis Medina, perquè posarem tots els mitjans per recuperar fins a l'últim cèntim que s'hagi pogut estafar", ha afirmat aquest dimecres des de Màlaga.

Precisament, aquest matí Eldiario.es ha avançat que el jutge no ha pogut embargar els béns de l'empresari Luis Medina, fill del duc de Feria i de Naty Abascal, perquè a hores d'ara només hi té 247 euros. Segons publica la Cadena SER, el comissionista va treure d'Espanya 280.000 euros entre l'abril i l'agost del 2020 i els va dipositar en bancs dels Països Baixos. Uns diners que provindrien de les comissions pels contractes sanitaris. L'embargament decretat pel jutge afectava un iot pel qual el comissionista va pagar 325.515 euros i dos bons bancaris per un valor de 400.000 euros, que ja no eren al banc quan es va intentar procedir a l'embargament. Ara el magistrat ha demanat adoptar altres "mesures cautelars de caràcter econòmic" per assegurar les "responsabilitats civils". Gràcies a les comissions que van cobrar els dos empresaris, la Fiscalia Anticorrupció assegura que es van comprar un iot, rellotges Rolex i diversos cotxes de gamma alta. Tots dos estan citats a declarar el 25 d'abril davant del jutge Adolfo Carretero.

"Ens han estafat"

Després d'haver segellat els contractes amb Luceño i Medina, Elena Collado es va adonar d'irregularitats en part del material comprat. "Per favor, truca'm. Això és el pitjor que m'ha passat a la vida. Per Déu, digue'm alguna cosa. Ens han estafat segur", li va enviar l'alt càrrec del consistori a Luceño el 8 d'abril. Collado havia comprovat que els guants comprats eren d'una "ínfima qualitat" i fins i tot li va enviar una fotografia dels mateixos guants en un supermercat de Madrid pels quals l'Ajuntament havia pagat "dos dòlars" quan "s'oferien al públic per poc més de vuit cèntims d'euro". Luceño va intentar calmar-la dient-li que els subministradors li rebaixarien el preu inicial i que li retornarien 4 milions de dòlars. Segons Anticorrupció, però, i tal com relata El País, el que va fer Luceño va ser treure les comissions que havien de cobrar en aquesta operació per retornar part dels diners que s'havien endut per la compra d'aquests guants. El ministeri públic assegura que els dos empresaris havien pactat una comissió de 0,45 euros per cada parell de guants.

stats