Política 17/12/2019

El Suprem investiga Borràs pels presumptes contractes irregulars quan dirigia la ILC

El tribunal obre un procés penal per possible malversació, frau i falsedat documental

Laia Forès
2 min
Laura Borràs: “Els que volen la nostra cultura fragmentada és que no la volen”

MadridFront judicial que enterboleix el futur polític de Laura Borràs. La sala segona del Tribunal Suprem ha acceptat investigar la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés pels presumptes contractes irregulars que hauria concedit quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 i 2017. El Suprem destaca que els fets "podrien ser constitutius de delictes de prevaricació, frau a l'administració, malversació de cabals públics i falsedat documental", en una valoració que el mateix tribunal qualifica de "molt provisional". Amb l'obertura del procediment penal, el tribunal accepta la petició que havia fet la Fiscalia per investigar Borràs.

Amb la seva decisió, el Suprem valida els arguments de la magistrada del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejía, que va demanar a l'alt tribunal que obrís el procediment contra la portaveu al Congrés de JxCat. Mejía considerava que Borràs, "abusant" de la seva condició de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), va participar en l'adjudicació "directament o indirectament arbitrària de tots els contractes de programació informàtica" a favor d'Isaías Herrero. L'import total dels contractes a favor de l'informàtic, "amic" de Borràs, sumen 259.283 euros sense IVA. Segons la instrucció, existeixen indicis de dotar d'una "fals aparença de transparència" el procediment per adjudicar contractes i poder justificar l'oferta d'Herrero com a la més "avantatjosa". De fet, el Suprem també investigarà Isaías Herrero, que estava encausat al jutjat 9 de Barcelona.

El nom d'Herrero també és notícia per la condemna de l'Audiència de Barcelona a cinc anys i tres mesos de presó per falsificació de moneda, tràfic d’estupefaents i defraudació de fluid elèctric, segons ha avançat El Periódico. El tribunal ha imposat a Herrero una pena menor a la que li correspondria perquè abans del judici va admetre la tinença de bitllets falsos i de substàncies estupefaents. Arran de la investigació d’aquest cas, els Mossos van interceptar trucades entre Herrero i un altre implicat en les quals parlaven de Borràs i que van permetre obrir diligències per presmptes irregularitats en l’adjudicació de 18 contractes quan la diputada de JxCat dirigia la ILC.

El suplicatori al Congrés

El Suprem ha designat com a jutge instructor de la causa Eduardo de Porres. El magistrat haurà de decidir si proposa la tramitació d'un suplicatori al Congrés per a poder imputar formalment Borràs, que és aforada. El tràmit es podria allargar setmanes atès que l'autorització del Congrés ha de passar primer per la comissió parlamentària de l'estatut dels diputats i posteriorment per la votació al plenari. Tot i això, Borràs podria renunciar a la protecció parlamentària i comparèixer voluntàriament davant el Suprem sense esperar al suplicatori.

La portaveu de JxCat al Congrés ha evitat comparèixer després de la reunió que ha mantingut a la cambra baixa amb el PSOE per abordar la investidura de Pedro Sánchez, però a la pregunta "Es vostè innocent?" ha replicat: "Home, per favor!". A principis de desembre, quan la fiscalia va demanar al Suprem que investigués Borràs, l’exconsellera va parlar de la qüestió i ho va fer per negar que s’hagi embutxacat “ni un cèntim de diner públic”. Aleshores Borràs va denunciar “la presumpció de culpabilitat” amb la qual la justícia estava enfocant el cas i demanar la nul·litat del procediment al·legant que té “motivació política”.

stats