Política 20/12/2016

El Suprem censura les accions de Vidal amb el sobiranisme i recorda que el jurament de la Constitució no és una formalitat

L'alt tribunal notifica al jutge i actual senador d'ERC la sentència que confirma la seva sanció de tres anys imposada pel CGPJ

Ara
2 min
El jutge Santiago Vidal, avui, esperant la decisió del Poder Judicial sobre el seu expedient disciplinari / PERE VIRGILI

BarcelonaEl jurament o promesa sobre la Constitució que fan els magistrats no és una mera formalitat, sinó un compromís real. Aquest és el recordatori que li ha fet el Tribunal Suprem al jutge i actual senador d'ERC Santiago Vidal, a qui es confirma la sanció de 3 anys de suspensió per haver participat en l'elaboració de la Constitució catalana. La decisió, de fet, ja se li havia comunicat fa setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem va rebutjar al novembre el recurs que el jutge Santiago Vidal va presentar contra la suspensió de 3 anys que li va imposar el Consell General del Poder Judicial.

Per a l'alt tribunal és determinant que Vidal hagi participat en activitats independentistes i hagi col·laborat amb les entitats sobiranistes, com l'ANC o l'Associació de Municipis per la Independència, ja que promouen la separació de Catalunya respecte de l'estat espanyol.

La significació del jurament o promesa del deure de guardar la Constitució que han de prestar els membres de la carrera judicial, argumenta el Suprem en la sentència, no és la d'una simple fórmula o cerimònia litúrgica buida de contingut, sinó l'equivalent a un compromís jurídic.

Vidal va actuar amb reiteració, segons el mateix relat, i sense ocultar la seva condició de magistrat en actiu, en més de 100 actes públics, organitzats o promoguts per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, amb "una actitud reivindicativa de l'esmentat procés i consulta, justificant-los i donant-hi suport, transmetent als assistents confiança sobre la legalitat del procés i animant a participar-hi".

D'aquesta manera no es va tractar, conclou el Suprem, d'un mer debat intel·lectual o intercanvi d'idees, sinó d'una intervenció activa per aconseguir un procés constituent a Catalunya que finalitzi amb la clausura en el seu territori de l'actual Constitució espanyola i l'aprovació d'un nou text constitucional que la substitueixi.

Sentència del Tribunal Suprem sobre Santiago Vidal
stats