Política 17/10/2018

El Suprem conclou que la intervenció de les finances catalanes de Montoro va ser legal

Rebutja el recurs de la Generalitat contra la intervenció a través del FLA

Dani Sánchez Ugart
2 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb el seu predecessor, Cristóbal Montoro, durant el debat  a finals del juny passat dels pressupostos al Congrés.

MadridEl Tribunal Suprem ha notificat aquest dimecres una sentència en la qual desestima el recurs de la Generalitat contra la intervenció de les finances a través del FLA dictada pel govern espanyol de Mariano Rajoy el setembre del 2017. Segons els magistrats de la sala tercera, el fet que estigués acollida al fons de liquiditat autonòmica feia que la Generalitat hagués assumit “qualsevol disposició que desenvolupés aquest mecanisme de finançament”. També consideren que no calia aplicar el 155 per intervenir les finances (aquesta mesura va ser anterior).

La intervenció dissenyada per l'aleshores ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i aprovada al consell de ministres incloïa mecanismes com prendre a la Generalitat la capacitat de pagar els seus serveis bàsics, impedir-li demanar cap crèdit i pagar-ne de pendents i controlar en tot moment el que li quedava per pagar dels pressupostos. Obligava el Govern a certificar en tot moment en què gastava els diners si volia rebre la transferència de l'Estat per pagar-ho, i establia d'aquesta manera un control previ que l'aleshores conseller d'Economia, Oriol Junqueras, considerava il·legal, i que en tot cas havia de requerir mesures de control més expeditives, com l'aplicació del 155, que en aquell moment encara no s'havia aplicat.

Els magistrats de la sala tercera consideren que l'acord del consell de ministres que va dictar la intervenció "adopta mesures concretes per garantir l'interès general i el funcionament dels serveis públics a Catalunya, compromesos per la conducta pública i notòria del govern català en el marc de l'estabilitat pressupostària que delimita l'autonomia financera i els principis de responsabilitat". A més, afirma que la legislació catalana, "des del seu Estatut, estableix l'obligació de respecte del principi de legalitat pressupostària, la vinculació de la despesa amb la seva finalitat pública, ajustada a dret, i les conseqüències d'incomplir aquestes normes".

stats