El Suprem obliga l'Ajuntament de Barcelona a tornar a posar una imatge del rei a la sala de plens

Colau va retirar el bust de Joan Carles I l'any 2015

ARA
3 min
Operaris municipals retirant el bust de Joan Carles I de la sala de plens de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaAda Colau s'haurà d'asseure al saló de sessions de l'Ajuntament de Barcelona amb una imatge de Felip VI a la sala. Així ho ha confirmat el Tribunal Suprem després que l'any 2015 l'alcaldessa retirés la que hi havia de Joan Carles I. "En un lloc preferent del saló de sessions hi haurà col·locada l'efígie de Sa Majestat el Rei". L'article 85.2 del Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals deixava clar ja l'any 1986 que tots els ajuntaments havien de tenir una fotografia, bust o estàtua de Joan Carles I a la sala de plens i, a més, en un lloc privilegiat. Així estava col·locat al consistori de Barcelona: just a sobre de la cadira on seu l'alcaldessa, de manera que quedava per sobre del cap de la líder municipal. I d'aquesta manera van quedar fotografiats els successius alcaldes, ja fossin del PSC o de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l'arribada de Colau, però, la cosa va canviar: el 23 de juliol del 2015 treballadors municipals van retirar el bust de Joan Carles I, i el consistori va justificar que el rei, que havia abdicat un any abans, ja no era el monarca espanyol i, per tant, no havien de mantenir una estàtua seva. L'endemà ja hi havia una fotografia del seu successor, Felip VI, al saló, tot i que només de manera momentània: els regidors del PP van col·locar-la per denunciar el que el dia anterior havia fet l'executiu de Colau. La imatge, però, va ser retirada abans que comencés el ple. El següent pas de Colau va ser modificar el reglament per intentar que el moviment de treure la imatge del rei fos legítim. El desembre del 2015 l'article 75.2 del reglament municipal va passar a dir que "la representació d'elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent al saló de sessions ha de respondre a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona i als principis democràtics, de neutralitat religiosa i de catalanitat", i "la seva aprovació correspon al ple del consell municipal, mitjançant un acord adoptat per una majoria de 2/3 dels seus membres".

Alberto Fernández Díaz col·locant un retrat de Felip VI per ocupar el buit deixat pel bust de Joan Carles I retirat per l’equip de govern.

La cosa, però, no va acabar aquí. Un any després d'aquests fets, el conflicte va arribar als tribunals: la Delegació del govern espanyol –llavors liderat pel PP– a Catalunya va presentar un recurs i el jutjat número 3 de Barcelona va dictaminar que el consistori havia de col·locar una imatge de Felip VI a la sala. L'Ajuntament, però, va voler arribar fins al final i va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya –que va desestimar– i van tornar-ho a intentar en l'última instància, el Tribunal Suprem, que aquest dimarts ha rebutjat el recurs i ha instat de nou el consistori a col·locar una imatge del rei.

Així doncs, sempre que el consistori compleixi la sentència, sis anys després tornarà a haver-hi una imatge del rei a l'Ajuntament de Barcelona. El Suprem, igual que van fer en el seu dia els jutjats de Barcelona i el TSJC, cita l'article 85.2 del Reglament de les Entitats Locals per concloure que és d'obligat compliment que hi hagi una efígie del monarca en un saló de plens. L'alt tribunal afegeix que, encara que un article del reglament del mateix consistori marqui que la col·locació d'un símbol s'ha d'aprovar per majoria en el ple, la llei de l'any 1986 és d'un rang superior i, per tant, independentment de tot el que pugui aprovar un ajuntament, s'ha de complir.

stats