Política 05/05/2015

Susana Díaz fracassa en el primer intent de ser investida presidenta d'Andalusia

L'oposició en bloc suma 62 vots en contra i s'imposa als 47 del PSOE

Efe
2 min
Susana Díaz, després del seu discurs d'investidura / EFE

SevillaEl Parlament andalús ha rebutjat aquest dimarts el primer intent de la socialista Susana Díaz de ser investida presidenta de la Junta d'Andalusia. Els 62 vots en contra de PP, Podem, Ciutadans i Esquerra Unida s'han imposat als 47 del PSOE, que va obtenir la majoria simple en les eleccions andaluses del 22 de març. En aquesta primera votació, a Díaz li calia la majoria absoluta per ser investida. D'aquí 48 hores disposarà d'un segon intent, en què en tindrà prou amb la majoria simple de vots, cosa que podria assolir amb l'abstenció d'alguns grups. Díaz s'ha esmerçat en les darreres setmanes a buscar la complicitat de Podem i Ciutadans, per evitar un fracàs en la seva investidura que aboqui Andalusia a una nova convocatòria electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu parlamentari del PSOE a Andalusia, Mario Jiménez, ha advertit aquest dimarts els de Rivera i Iglesias que posicionant-se en contra de la investidura de Susana Díaz poden estar participant "d'estratègies que s'estan volent escriure des de la Moncloa per impedir que es formi el govern andalús". D'altra banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha fet una crida a Rajoy perquè deixi governar Díaz i ha criticat la "hipocresia" dels populars per pretendre que a Andalusia "no governi la llista més votada". Sánchez, qui aquest dimarts s'ha pronunciat durant un acte de precampanya a Tenerife, ha volgut denunciar que el PP veti Díaz per tal que el partit socialista no governi.

El president del PP andalús, Juanma Moreno, ha demanat a la candidata a la Presidència de la Junta que citi els populars "tan aviat com sigui possible, si pot ser avui mateix", per "començar a treballar i cercar punts de trobada", i ha insistit que "la pilota està a la teulada de la senyora Díaz" i que és ella qui ha de "cedir" i "dialogar".

La líder de Podem a Andalusia i portaveu parlamentària, Teresa Rodríguez, ha considerat "complicat" que Díaz compleixi les condicions que planteja la formació abans d'aquest divendres "de manera verificable" i ha insistit que les condicions que el seu partit ha imposat a la líder del PSOE andalús "són més senzilles que moltes de les propostes" que Díaz ha plantejat als seus discursos. "Som nous però no tontos, volem gestos que siguin victòries per a la gent", ha afegit Rodríguez, i ha advertit a la socialista que es "prengui més seriosament" els plantejaments de Podem i que doni alguna resposta concreta a les condicions que la formació li ha imposat.

El secretari general de Ciutadans i diputat al Parlament, Matías Alonso, ha afirmat que el sistema de democràcia parlamentària vigent a l'Estat permet governar sense majoria, i que la possibilitat que se celebrés una segona volta en les eleccions és una idea que PP i PSOE proposen perquè "se'ls acaba el bipartidisme".

stats