Política 05/03/2015

Susana Díaz guanyaria a Andalusia però Podem podria tenir la clau, segons el CIS

L'enquesta preveu que el PP es desplomi, amb 14 diputats menys, i irrompi Ciutadans amb 5 escons

Ara
1 min
La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, en una imatge d'arxiu. EFE

BarcelonaL'actual presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, guanyaria les eleccions andaluses del 22 de març, tot i que els socialistes retrocedirien de 47 a 44 escons, segons l'última enquesta del CIS. Podem irrompria amb 21-22 diputats al Parlament d'Andalusia, mentre que el PP es desplomaria: de ser la primera força amb 50 escons es quedaria a tan sols 34.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta, publicada aquest dijous a partir de 3.140 entrevistes a electors andalusos, fa una estimació de vot que situa el PSOE en primera posició amb 44 escons (a les eleccions del 2012 en va obtenir 47), el PP cauria de 50 a 34 diputats, mentre que Esquerra Unida (que ha format part del govern de coalició de Susana Díaz fins que la presidenta andalusa va decidir avançar els comicis) patiria una greu davallada, passant de 12 a 4-5 escons. A aquestes tres formacions, les úniques amb representació parlamentària en aquesta darrera legislatura, s'hi sumarien dos partits a l'alça: Podem aconseguiria 21-22 diputats, mentre que Ciutadans també entraria a la cambra amb 5 escons. En canvi, UPyD tornaria a quedar-ne fora.

Quin escenari de pactes dibuixa l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques? Susana Díaz es quedaria a 11 diputats de la majoria absoluta (55). Sumant els diputats que augura el sondeig a Esquerra Unida i Ciutadans s'arribaria a 9-10 i, per tant, Díaz no en tindria prou. La presidenta andalusa, doncs, es podria veure abocada a pactar amb Podem, que presenta com a cap de cartell l'eurodiputada Teresa Rodríguez.

Podem supera el PP en intenció directa de vot

En intenció directa de vot (sense creuar i ponderar les dades amb el record de vot dels enquestats), Podem fins i tot es col·loca com a segona força, amb el 13,7%, per davant del PP (12,8%) i només per sota del PSOE (25,5%).

stats