Política 06/10/2020

Tamara Carrasco, absolta dos anys després de ser detinguda per terrorisme

La sentència critica la investigació de la Guàrdia Civil i l'acusació de la Fiscalia

Montse Riart / Xavi Tedó
5 min
Tamara Carrasco saludant amb el puny en alt les persones que s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per donar-li suport el dia del seu judici

BarcelonaNi terrorisme, ni desordres públics, ni intenció de causar-los. Una jutge ha absolt l'activista de Viladecans Tamara Carrasco, detinguda fa dos anys i mig en el marc de la primera gran causa contra els CDR per terrorisme, que ha acabat quedant en no res. Carrasco va estar acusada durant més d'un any per aquest delicte a l'Audiència Nacional, que la va confinar al seu municipi. Finalment el jutge va acabar desestimant els arguments de la Fiscalia i va passar el cas Tamara a un jutjat penal de Barcelona. El ministeri públic la va acusar d'incitació a cometre desordres –demanava set mesos de presó–, però la jutge que ha examinat el cas considera que Carrasco és innocent.

Carrasco, que no ha volgut fer declaracions als mitjans, s'ha limitat a respondre la notícia que ha donat el TSJC, que informava que "una dona de Viladecans" a la que s'havia jutjat per un delicte de desordres públics ha estat absolta, dient el seu nom donada la transcendència del cas.

La sentència suposa un cop per a la que va ser la primera gran causa contra els CDR per terrorisme. La jutge critica la investigació de la Guàrdia Civil i la postura de la Fiscalia. D'una banda, nega que hi hagi proves que durant les accions de protesta per la detenció a Alemanya de l'expresident Carles Puigdemont el març del 2018 es produïssin "desordres". De l'altra, carrega contra el cos armat per basar tota la seva causa per un delicte tan "greu" com el de terrorisme en un missatge de WhatsApp interceptat a les xarxes socials.

"La sentència no fa una absolució per dubtes ni per absència de proves, sinó perquè es tractava d'accions legals. Ens dona la raó a l'hora de revocar el missatge criminalitzador i de suposada violència que ja fa mesos que s'intenta construir al voltant dels CDR", ha assegurat l'advocat de Carrasco, Benet Salellas. "La jutge diu expressament que les accions que es van produir el març del 2018 eren exercicis del dret de reunió perfectament legals", insisteix.

L'única prova contra Carrasco era un àudio enviat per l'activista a un grup privat de WhatsApp. Segons la Fiscalia, es tractava d'un "guió" de les accions de boicot a dur a terme en cas de la detenció de Puigdemont. L'activista va negar haver donat cap tipus de "directrius" durant el judici i va assegurar que es va limitar a traspassar informació sobre el que s'havia dit en una assemblea local d'un CDR. Ara la jutge li dona la raó. "No ha quedat acreditat que l'acusada enviés l'àudio a ningú més a part del seu grup d'amics ni que el difongués a través de l'aplicació WhatsApp, ni que exerceixi funcions de coordinació dels anomenats Comitès de Defensa de la República", diu la resolució.

Una investigació "poc seriosa"

La sentència és dura a l'hora de valorar la investigació de la Guàrdia Civil i de la Fiscalia. "Resulta poc seriós que en una investigació policial per delictes tan greus com terrorisme, rebel·lió i sedició no s’indiqui la font per la qual es va obtenir un missatge que és la base de tota la investigació i de l'acusació penal contra Tamara Carrasco", diu la jutge. Durant el judici, el guàrdia civil que va liderar la investigació es va contradir amb els agents que hi van participar i va assegurar que inicialment que "no recordava" com havien obtingut l'àudio i que en aquest tipus d'investigacions sovint donaven "trets a cegues". Després va plantejar la possibilitat d'un confident. La resta d'agents van admetre que l'havien aconseguit de les xarxes socials.

Pel que fa a la Fiscalia, la jutge li retreu que no hagi aportat "cap prova" sobre el fet que en les accions de protesta dels dies 26 i 27 de març del 2018 "es cometessin delictes d'alteració de l'ordre públic", perquè el fet de tallar una autopista o d'envoltar l'estació de Sants, diu la sentència, no ho són. Segons la magistrada, això sol ja impossibilita que es puguin atribuir a l'activista de Viladecans aquests fets, però és que, a més, diu la sentència, tampoc s'ha aportat cap indici per acreditar que Carrasco "distribuís o difongués" el missatge d'àudio de WhatsApp, ni que ho fessin terceres persones.

Obrir la porta a una reclamació

La sentència encara no es ferma i l'acusació la pot recórrer. L'entorn de Carrasco –que sempre ha defensat que havia sigut víctima d'una causa política contra els CDR– ja ha obert la porta a reclamar una indemnització a l'Estat pel temps que l'Audiència Nacional la va mantenir confinada al seu municipi o pel fet que li retiressin el passaport, com també apunta Salellas.

Ara caldrà veure si aquest pronunciament judicial influeix també en la situació d'Adrià Carrasco, investigat en el marc del mateix procediment i exiliat a Bèlgica. En declaracions a l'ARA, Adrià Carrasco assegura que, de moment, no es planteja tornar a Catalunya perquè la seva i la de Tamara són "causes diferents" i cal veure el curs que segueix la seva. Ara bé, sí que subratlla la importància de la sentència com a "precedent" en les investigacions contra els CDR.

Suport de l'independentisme

Partits i entitats independentistes no han amagat la seva alegria per l'absolució de Carrasco després de denunciar el que consideren un nou cas de persecució política. L'expresident Quim Torra ha celebrat que la justícia espanyola hagi absolt Tamara Carrasco del delicte d'incitació a desordres públics pel qual l'acusava la Fiscalia, que li demanava set mesos de presó, i ha subratllat que l'absolució "dictamina que les accions dels CDR eren legals". "Enhorabona, però no oblidem aquests dos anys i mig de repressió que has viscut. Una forta abraçada", ha afegit a la piulada.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha carregat contra la judicialització del seu cas. "Quanta injustícia, patiment i repressió per quelcom que tots sabíem que era fals. Amb tu,@TamaraVila83!", ha denunciat el màxim dirigent dels republicans.

La CUP ha donat l'"enhorabona" a Carrasco i ha agraït la tasca de l'activista. "La repressió s'esfondra amb el compromís i l'exemple de lluita com el teu. Gràcies", ha escrit al seu compte de Twitter.

Òmnium també ha criticat el via crucis judicial que ha hagut de patir la membre del CDR de Viladecans. "Detenció, confinament, una acusació de terrorisme que finalment va passar a ser de desordres públics. I tot per tenir a casa un xiulet i una careta de @jcuixart. La repressió d'un Estat espanyol antidemocràtic no ha pogut amb la teva dignitat, @TamaraVila83. Sempre al teu costat!", ha subratllat l'entitat sobiranista.

L'ANC també s'ha referit al cas en la mateixa línia. "Després de ser detinguda i tractada com una terrorista, de presó provisional i confinament al seu municipi, la @TamaraVila83 ha quedat absolta. Enhorabona per aquesta victòria, que posa en evidència la persecució arbitrària que has patit. Amb tu, continuem lluitant!", ha ressaltat l'entitat liderada per Elisenda Paluzie.

stats