Política 30/07/2017

Tardà augura una "fractura emocional" en l'esquerra si els comuns no se sumen a l'1-O

"Seria bo per a la República Catalana que els primers anys estiguessin protagonitzats per governs progressistes", avisa el republicà

Europa Press
3 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, durant el debat d'investidura. EFE

BarcelonaMatí de missatges encreuats entre ERC i els comuns. Si el tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello feia una crida des de l'ACN als republicans a trencar amb el PDECat i recuperar el govern "progressista i d'esquerres" en les properes eleccions al Parlament, en una entrevista a Europa Press el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, s'ha mostrat convençut que els comuns instaran a participar en el referèndum de l'1-O i ha augurat que, en cas contrari, podria generar-se una "fractura emocional" en l'esquerra catalana que podria trigar anys a cicatritzar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tardà ha confiat que millorarà la sintonia que ara no existeix sobre l'1-O amb el partit d'Ada Colau i Xavier Domènech i ha dit que "el punt de trobada" no ha de ser defensar junts el 'sí' a la independència, sinó fer una crida conjunta a la participació. "Si ens fracturem emocionalment possiblement durant anys ni tan sols ens mirarem a la cara perquè ens farem responsables els uns als altres de perdre aquesta oportunitat", reflexiona Tardà, i ha advertit que està en joc la relació futura entre els dos espais ideològics.

Si hi ha referèndum i guanya el 'sí' a la independència, Tardà veu un procés constituent i uns primers anys d'una república catalana en què el paper d'ERC i dels comuns serà clau perquè "les parets mestres de la República" s'orientin cap a "solucions progressistes". "Seria bo per a la República Catalana que els primers anys estiguessin protagonitzats per governs progressistes", continua Tardà, ja que això orientaria el model de pensions, habitatge, ensenyament i exèrcit, entre altres qüestions, de l'eventual estat català.

Així, una sintonia pel que fa a l'1-O entre l'esquerra independentista -amb ERC al capdavant- i l'autodeterminista -els comuns- seria el preludi d'unes encara millors relacions en el futur: "La futura unitat de les esquerres catalanes s'està forjant aquests mesos abans del referèndum".

"Les esquerres solament podrem ser hegemòniques en el futur si ara no ens fracturem, però no solament si no ens fracturem des d'un punt de vista tàctic i estratègic, sinó també si no ens fracturem emocionalment", conclou el diputat republicà, que defensa que una república catalana és un projecte transformador tan interessant per ERC com pels comuns.

La posició actual dels comuns amb l'1 d'octubre passa per no oposar-se a aquesta votació, però ni ho consideren un referèndum amb garanties, ni tenen previst fer una crida a la participació, precisament perquè consideren que no té aquestes garanties.

Barcelona i els col·legis electorals

Els comuns poden tenir un paper clau l'1-O, ja que controlen ajuntaments com el de Barcelona, i Tardà també es mostra "plenament convençut" que el consistori de la capital catalana col·laborarà perquè hi hagi col·legis electorals.

"Estic convençut que s'obriran els col·legis electorals i trobarem la fórmula per fer-ho. No em puc imaginar un altre escenari. Aniria en contra de posicions polítiques d'aquesta esquerra -els comuns- que també es declara transformadora", sentencia.

Punt de trobada amb el PSC

Tardà fins i tot considera que hi ha un punt de trobada amb el PSC que permet que participi d'una aliança futura de les esquerres i que passa perquè els socialistes, tot i que s'oposen frontalment a aquest referèndum, "no facin gaire la punyeta amb l'1 d'octubre".

Quan se li pregunta per si aquesta aposta per una aliança d'esquerres suposa posar data de caducitat a JxSí, la coalició actual que ERC manté amb el PDECat, Tardà explica que la complexitat del moment polític impedeix anticipar un escenari així.

Considera que una eventual reacció repressiva de l'Estat contra el procés sobiranista podria obligar a repetir fórmules electorals complexes com la coalició Solidaritat Catalana del 1907, quan en un escenari conflictiu es van unir en una mateixa plataforma catalanista "des dels carlistes fins als republicans 'comecuras'".

Tardà considera que la situació actual de conflicte entre la Generalitat i l'Estat pot derivar a certs moments d'improvisació en les files sobiranistes, però demana que sempre s'afronti amb una combinació d'"intel·ligència i coratge".

stats