Política 05/10/2021

El TC avala la vigència de l'euroordre contra Puigdemont

El ple de l'alt tribunal ha acordat per unanimitat desestimar el recurs de l'expresident

2 min
Ponsatí, Puigdemont i Comín a Sàsser

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per unanimitat que les ordres de detenció estatals, europees i internacionals que ha dictat el Tribunal Suprem contra l'expresident Carles Puigdemont són plenament vigents. Segons ha informat, el ple d'aquest dimarts ha acordat desestimar els recursos de súplica que van presentar ja fa mesos Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig en contra de les resolucions del Suprem que van emetre les ordres de detenció.

La resolució del TC arriba just l'endemà que la justícia italiana decidís suspendre el procés d'extradició de l'expresident de la Generalitat per esperar al que resolgui el tribunal de Luxemburg, i que precisament el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena recordés al jutjat de Sàsser que les euroordres també estaven vigents contra Comín i Ponsatí. Els líders independentistes havien interposat un recurs contra les resolucions del Tribunal Suprem del 14 d'octubre i del 4 de novembre del 2019, en què s'acordava emetre ordres de detenció estatals, europees i internacionals.

La decisió d'aquest dimarts confirma la que ja va prendre l'alt tribunal el 16 de març, quan va acordar no suspendre preventivament les ordres de detenció i va desestimar, així, el recurs d'empara presentat per les defenses de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig. "Aquella decisió va ser respectuosa amb el dret de tutela judicial efectiva del recurrent", es justifica en un comunicat el Tribunal Constitucional. I argumenta que mantenir la vigència de les ordres de detenció s'ha pres tenint en compte la doctrina constitucional que defensa no prendre mesures que puguin "tenir un impacte en el dret de la llibertat personal". És a dir, el TC sosté que haver suspès les ordres de detenció hauria suposat "una resolució anticipada del fons del recurs".

Amb aquesta decisió, el Tribunal Constitucional referma la posició del Tribunal Suprem davant la justícia europea. Quan la policia italiana va detenir Carles Puigdemont a Sardenya, Llarena va informar que l'euroordre estava vigent després que la defensa de l'expresident ho posés en dubte. Llarena va contradir, a més, l'Advocacia de l'Estat, que havia informat del contrari al tribunal de Luxemburg. Malgrat la vigència de les euroordres, aquest dilluns la policia italiana no va detenir ni Carles Puigdemont ni Toni Comín ni Clara Ponsatí. A més, la resolució del Tribunal Constitucional arriba quan la justícia belga també va renunciar fa uns mesos a extradir l'exconseller Lluís Puig.

stats