Política 17/02/2016

El TC desplega un altre front: inicia els tràmits contra Forcadell i la comissió del procés constituent

Dóna deu dies a la Fiscalia i al Parlament perquè informin sobre la creació de la comissió

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Carme Forcadell el dia que va prendre possessió del càrrec de presidenta del Parlament / PERE VIRGILI

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) no es va limitar dimarts a admetre a tràmit i suspendre la conselleria d'Exteriors del Govern. També va decidir començar a desplegar un altre front: iniciar els tràmits contra la comissió d'estudi del procés constituent. El ple de l'alt tribunal dóna deu dies a la Fiscalia i al Parlament perquè informin sobre la creació de la comissió. És a dir, que presentin al·legacions de "l'incident d'execució" plantejat pel govern de Mariano Rajoy al TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu espanyol considera que el Parlament està desenvolupant amb la constitució d'aquesta comissió la declaració de ruptura que ja va ser suspesa pel TC. Això vol dir que l'executiu central ha activat els ressorts inclosos en la reforma de la llei del Tribunal Constitucional que li permetia, en última instància, inhabilitar càrrecs públics que incomplissin sentències i que el PP va aprovar en solitari. I l'objectiu de la Moncloa, en aquest cas, és Carme Forcadell, presidenta del Parlament.

Segons l'escrit que hauria remès la Moncloa al TC, al qual van tenir accés diverses agències, el govern espanyol reclama que avisi Forcadell i els membres de la comissió del procés constituent que poden cometre un delicte si mantenen l'òrgan viu i el van reunint, i els insti a declarar-lo "nul i sense cap efecte jurídic" i que "s'abstinguin de la realització de qualssevol actuacions encaminades a posar en funcionament o donar continuïtat a les tasques de la comissió".

La providència del TC sobre la comissió del procés constituent
stats