PROCÉS SOBIRANISTA
Política 01/02/2016

El govern espanyol vol que el TC responsabilitzi Forcadell de la comissió del Procés Constituent

El text que l'executiu central ha registrat a l'alt tribunal reclama que la presidenta del Parlament i els membres de la comissió siguin sancionats si mantenen l'òrgan

Ara
3 min
Muriel Casals presidint la comissió del procés constituent / PERE VIRGILI

BarcelonaEl govern espanyol vol acotar el punt de mira del Tribunal Constitucional (TC) per evitar que el Parlament tiri endavant la comissió del Procés Constituent. La vicepresidenta estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va avançar divendres que denunciarien a l'alt tribunal la creació d'aquesta òrgan –constituït formalment dijous passat– i demanarien que s'apliqués per primer cop la reforma de la llei del TC que va imposar el PP, que avala el tribunal per emprendre mesures per fer complir les seves sentències. L'executiu central, de fet, creu que aquesta comissió neix de la declaració de ruptura del 9 de novembre, la qual està invalidada per l'alt tribunal, motiu pel qual podria ser un exemple d'aquesta casuística.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, segons l'escrit que hauria remès La Moncloa al TC, a què han tingut accés algunes agències, el govern espanyol li reclama que avisi la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la comissió del Procés Constituent –presidida per Muriel Casals (JxSí), ara hospitalitzada– que poden cometre un delicte si mantenen l'òrgan viu i el van reunint i els insti a declarar-lo "nul i sense cap efecte jurídic" i a que "s'abstinguin de la realització de qualssevol actuacions encaminades a posar en funcionament o donar continuïtat a les tasques de la comissió".

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha refermat la legitimitat de la comissió d'estudi sobre el procés constituent malgrat el recurs del govern espanyol, un recurs que ha titllat d'"exòtic". "El Parlament s'organitza des del punt de vista de les seves comissions com estima oportú", ha insistit Munté després de conèixer el contingut de la impugnació de l'executiu de l'Estat. En roda de premsa després de la reunió entre el president de la Generalitat i el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, la també consellera de la Presidència ha remarcat, a més, la importància d'una comissió que el que busca és "analitzar, estudiar, debatre, dialogar, estudiar les propostes dels diferents grups sobre el procés constituent".

Un acte de desacatament al TC

L'executiu central afirma que l'impuls de la comissió suposa "un acte frontal de desacatament i de manifest incompliment" de la sentència sobre la resolució de ruptura. I és que segons l'escrit, la comissió "té per objecte la mateixa voluntat decidida de posar en marxa, en el si del Parlament de Catalunya, un procés constituent, que, com a tal, no té cabuda en la Constitució", igual que preveia la declaració de ruptura.

Per això, l'escrit –registrat aquest dilluns– reclama al TC que "requereixi a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de la citada comissió" que han de frenar la iniciativa i "impedir-ne" qualsevol altra que contradigui la sentència. L'alt tribunal, segons l'executiu espanyol, els hauria d'advertir també "de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer".

La Moncloa afirma que la creació de la comissió actua com "un subterfugi o excusa artificiosa per continuar avançant en l'anomenat procés constituent", malgrat que s'intenti "ocultar, mitjançant l'atribució del caràcter de comissió d'estudi".

Algunes setmanes per decidir

Tanmateix, fonts del TC han explicat a Efe que aquest escrit no ha entrat encara en el registre, un fet que podria tenir lloc dimarts o els propers dies. Llavors, s'avisaria les parts implicades i l'alt tribunal demanaria al Parlament que justifiqui el compliment o no de la sentència i, un cop rebuda la resposta –o si venç el termini per enviar-la–, imposaria multes coercitives o fins i tot podria acordar la suspensió de càrrecs públics, autoritats o empleats públics responsables de l'incompliment, o encomanar al govern espanyol que n'obligués l'acatament.

A banda, la llei preveu que es podrien "exigir les responsabilitats penals que corresponguin".

El govern espanyol ja va avisar que Forcadell era un dels seus objectius a abatre en la croada legal per frenar el procés. A la comissió, de fet, ja van declinar participar-hi amb regularitat C's i PSC, mentre que el PP sí que hi va –va crispar la primera sessió–, però oposar-se als seu objectius i sempre i quan no es declari inconstitucional.

stats