Política 18/01/2016

JxSí i la CUP rebaixen el rang de la comissió constituent perquè hi entri Catalunya Sí que es Pot

La comissió serà d'estudi i no legislativa, condició que va posar Catalunya Sí que es Pot per sumar-s'hi. Els socialistes ja van anunciar que si era d'estudi no s'hi oposarien, però tampoc hi pensen participar, a diferència del PP, que sí que hi prendrà part per plantar-hi cara

Marc Colomer / Sara González
2 min
Reunió de la junta de portaveus al Parlament / FRANCESC MELCION

BarcelonaLlum verda a la creació de la comissió d'estudi del procés constituent de Catalunya. Junts pel Sí i la CUP han acceptat rebaixar el rang de la comissió –volien que fos legislativa, i serà d'estudi– per facilitar la incorporació de Catalunya Sí que es Pot i per evitar-ne la impugnació als tribunals, que sumaria encara més obstacles als treballs de redacció de la Constitució de l'eventual nou estat català en forma de república. Així ho han confirmat a l'ARA fonts parlamentàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya Sí que es Pot va condicionar la seva participació en la comissió constituent al fet que tingués rang d'estudi i no legislatiu en considerar que, d'altra manera, amb rang legislatiu, tenia un recorregut limitat davant una més que probable impugnació del govern espanyol. De fet, s'agafava al fet que els serveis jurídics del Parlament ja van alertar que, amb la suspensió de la declaració rupturista del 9-N, tota tramitació legal que se'n derivés era susceptible de ser suspesa. A més, la comissió, que Junts pel Sí i la CUP volia que s'anomenés de transició nacional i procés constituent, s'anomenarà només de procés constituent, responent a una altra de les demandes de Catalunya Sí que es Pot.

El PP hi serà; el PSC, no

Contra tot pronòstic, i després que divendres se'n desmarquessin, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha anunciat aquest dilluns que els populars sí que participaran en la "comissió per a la ruptura". No pas per fer-hi aportacions, sinó més aviat per plantar-hi cara i deixar clara, diu, "la posició majoritària dels catalans, contraris a la segregació".

No hi seran, en canvi, els socialistes catalans, que, això sí, ja van anunciar que si la comissió és d'estudi i no legislativa no hi posaran obstacles. Per a ells, optant per la comissió d'estudi, Junts pel Sí i la CUP demostren, en paraules de la portaveu del PSC, Eva Granados, que segueixen optant pel "postureig i el simbolisme", que a criteri seu no porta enlloc, i no pel "xoc de trens" que hauria suposat una comissió legislativa.

El ple del Parlament ha d'aprovar aquest dimecres la creació de les comissions parlamentàries que estaran operatives al llarg de la legislatura, entre elles la d'estudi del procés constituent.

stats