Política 15/01/2016

Junts pel Sí i la CUP defensen una comissió legislativa de Procés Constituent, que l'oposició rebutja

Catalunya Sí que es Pot i PSC estarien disposats a sumar-se a una comissió d'estudi, però no amb rang legislatiu

Sara González / Marc Colomer
2 min
La junta de portaveus per convocar el ple d'investidura de Carles Puigdemont / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa Junta de Portaveus del Parlament no s'ha posat d'acord aquest divendres pel que fa a la creació d'una comissió específica per als afers relacionats amb la Transició Nacional i el Procés Constituent. Fonts dels grups parlamentaris han explicat que la discrepància se centra en el caràcter legislatiu o d'estudi de la comissió on s'hauria de tractar sobre el procés de redacció de la constitució que es posaria a votació de la ciutadania al final del procés de desconnexió. Junts pel Sí i la CUP defensen que tingui rang legislatiu, però topen amb el rebuig de l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha proposat que la comissió sigui només de Procés Constituent i sigui només d'estudi, no legislatiu, per "garantir-ne la perdurabilitat". Consideren que si es crea una comissió legislativa, els juristes del Parlament ja han avisat que en seria més fàcil la impugnació si l'Estat considerés que emana de la declaració rupturista del 9-N suspesa pel Tribunal Constitucional.

Els socialistes catalans han advertit que una comissió legislativa no és possible perquè entraria en conflicte amb la resolució del TC que va suspendre la declaració rupturista del 9-N. En canvi, no s'oposarien a una comissió d'estudi, per bé que consideren que no tindria sentit, encara més tenint en compte el precedent de la comissió d'estudi del dret a decidir, que l'anterior legislatura va acabar sense ni tan sols conclusions.

Segons ha dit la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, en declaracions als passadissos del Parlament, Junts pel Sí ha de decidir si opta pel "xoc de trens" amb una comissió legislativa o si, amb una comissió d'estudi, segueix amb el "simbolisme" sense contingut. Junts pel Sí, que té majoria a la mesa del Parlament, ha de decidir ara juntament amb els socis parlamentaris de la CUP si accepta rebaixar la comissió perquè només sigui d'estudi i no legislativa. Amb la comissió d'estudi podria comptar amb CSQP i PSC, per bé que pagant el preu de rebaixar-ne el rang. C's i PP no en volen ni l'una ni l'altra, i ja han avisat que combatran qualsevol comissió que "treballi per la independència". En aquest sentit, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha instat Puigdemont a no permetre'n la seva creació: "Si assegura que les coses es faran bé i no menteix, no permetrà la creació d'una comissió que impulsi la independència de forma unilateral", ha dit.

Comissions d'Ocupació i Medi ambient

Els grups seguiran negociant l'afer per tenir-lo resolt de cara al ple del dia 20, en què s'haurien de ratificar les comissions. Les fonts consultades han indicat que les comissions que es crearan no seran una "translació mimètica" de la composició del Govern. Ho demostra el fet que s'ha acordat la creació d'una comissió d'Ocupació i una altra de Medi Ambient, dues àrees sense conselleria explícita i integrades en conselleries més àmplies.

stats