Política 15/01/2016

Munté: "El referèndum constitucional es farà. Ens hi hem compromès"

La consellera de Presidència i portaveu del Govern admet que cal refer la confiança de Junts pel Sí i la CUP per garantir la màxima estabilitat parlamentària possible

M.colomer
3 min
Raül Romeva, Neus Munté i Oriol Junqueras, després de prendre possessió del càrrec / EFE

BarcelonaLa nova consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que el Govern culminarà amb el referèndum constitucional el procés d'emancipació nacional que s'obre amb la nova legislatura i l'executiu ja constituït i a ple rendiment. Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, deixés clar aquest dijous en una entrevista a TV3 que una declaració unilateral d'independència no figura en els plans de la legislatura de la desconnexió amb Espanya, Munté ha reforçat l'aposta pel referèndum: "El referèndum constitucional es farà perquè ens hi hem compromès", ha assegurat, i ha insinuat que el nou executiu pensa fer-lo encara que hagi de ser de forma unilateral si l'Estat continua tancat en banda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a TV3, Munté ha insistit que "la unilateralitat no ha format part del full de ruta". "En el nostre contracte electoral no hi ha cap menció a la unilateralitat. Hem de fer les coses de manera que siguin homologables a nivell europeu", ha argumentat, si bé ha reivindicat que el Govern també "treballarà perquè la unilateralitat no tingui el component negatiu que se li vol donar". En qualsevol cas, ha avisat que "el mandat del 27-S és més vigent que mai".

Confiança per a l'estabilitat

La consellera de la Presidència i portaveu ha admès que caldrà treballar per "refer la confiança" entre Junts per Sí i la CUP, que s'ha erosionat al llarg de tres mesos de negociacions molt tenses, per tal de garantir la màxima estabilitat parlamentària possible.

De fet, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha dit en una entrevista a La Directa que Mas va plantejar "la liquidació directa de la CUP" a canvi de fer un pas al costat. "Se'ns va plantejar que dos diputats passessin a formar part de JxSí, adscrits al seu grup, que els altres vuit dimitissin i que ningú prengués el relleu, de manera que quedés alterada l'aritmètica parlamentària durant la resta de la legislatura", ha apuntat, en un intent per apartar-la a ella de la primera línia, que era una de les principals veus del 'no' a Mas. Finalment, la CUP va acceptar la renúncia de dos diputats –Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta, que seran substituïts.

Refer la confiança és primordial per a Junts pel Sí, entre altres coses per buscar la fórmula per poder aprovar nous pressupostos per a aquest 2016 –l'executiu veu possible aprovar-los al mes de maig– que han de permetre desplegar totes les mesures previstes en el pla de xoc acordat. En l'entrevista, però, Gabriel avisa que no existeix cap acord preestablert sobre els pressupostos del 2016: "A priori no podem dir que els votarem o que no els votarem. Analitzarem si són els pressupostos més socials que s'han pogut generar amb l'actual marc o, al contrari, si són una plataforma de liquidació de la CUP".

I és que segons la CUP, l'única renúncia de Junts pel Sí ha estat la de Mas, però no s'han fet prou gestos encara pel que fa a l'aturada d'alguns processos de privatització. Amb tot, Gabriel es compromet a "deixar de banda" les reivindicacions cupaires més allunyades del programa de JxSí, com l'anticapitalisme o la sortida de l'euro.

A nivell intern, Gabriel ha assegurat que després de les tensions internes les últimes setmanes s'ha esborrat "l'ombra de l'escissió". "Existeix la sensació que això pot haver cohesionat, enfortit, o que hi ha la possibilitat de recosir algunes ferides que s'havien ocasionat", ha dit.

stats