Política 06/04/2022

El TC creu que el Parlament va vulnerar els drets d'Iceta amb el veto al Senat

El tribunal conclou que s'hauria d'haver proposat una alternativa al socialista i no només bloquejar el seu nomenament

3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, instants abans d’intervenir en el ple sobre la seva designació com a senador.

BarcelonaEl Parlament va vulnerar el dret de representació política de Miquel Iceta. Així ho va dictaminar ahir el Tribunal Constitucional (TC) gairebé tres anys després que l’independentisme frustrés l’operació de Pedro Sánchez perquè l’ara ministre socialista es convertís en president del Senat. En una sentència que compta amb un vot particular, el del magistrat Ramón Sáez, l’alt tribunal estima el recurs d’empara que el PSC va presentar el maig del 2019 després que JxCat, ERC i la CUP vetessin la designació d’Iceta com a senador autonòmic. El TC es fa seus els arguments esgrimits pels socialistes i assenyala que la mesa hauria d’haver triat un sistema de votació que impedís una “majoria de bloqueig” com la que, efectivament, va aturar el nomenament d’Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vot aquell dia va ser electrònic, fet que va permetre als grups parlamentaris dir sí, no o abstenció a la candidatura de l’exlíder socialista. El seu partit, en canvi, havia reclamat que la votació es fes via papereta i escrivint el nom del candidat, cosa que impedia els vots en contra i feia molt difícil el veto. Segons el TC, les circumstàncies polítiques del maig del 2019 –i que el PSC demanés la reconsideració de la decisió de la mesa– obligaven a votar d’aquesta manera. “La mesa hauria d’haver optat per un procediment de votació que, sense restringir la facultat del Parlament de votar o no el candidat proposat [...], impedís que es pogués constituir una majoria de bloqueig emparada en la possibilitat de formular un vot negatiu sense cap alternativa”, diu la sentència, el ponent de la qual ha sigut el magistrat Juan Antonio Xiol.

“Un episodi trist i superat”

La majoria independentista del Parlament va canviar intencionadament el mètode tradicional de votació dels candidats a senadors –habitualment un mer tràmit on els partits s’avalen els noms respectius– per impedir el salt d’Iceta a la cambra alta, on havia d’anar en substitució de l’expresident José Montilla (que ja havia renunciat al seu escó dies abans de la votació). “Han intentat sotmetre el Parlament als designis de Pedro Sánchez”, va criticar llavors el republicà Sergi Sabrià, mentre que el portaveu de JxCat, Albert Batet, va acusar el PSC d’estar massa acostumat que “Madrid mana i Catalunya obeeix, i si no li agrada, el TC ja ho arreglarà”. Al conèixer aquest dimecres finalment el pronunciament del Constitucional, Iceta no ha trigat a reaccionar. En un missatge a Twitter ha tret pit de la resolució contra un “episodi trist i superat”, a la vegada que ha fet valer que es creï “jurisprudència” per a futurs casos. “Una majoria no té el dret a desvirtuar el dret de representació d’una minoria. Esperem que no torni a passar mai més”, ha conclòs.

El veredicte arriba tres anys tard per a les aspiracions que tenia Iceta de presidir el Senat, un pla que va ser dissenyat des de la Moncloa com un missatge favorable a la plurinacionalitat i els ideals federalistes. Ara bé, no es pot dir que la carrera del fins fa poc primer secretari del PSC anés de baixa a partir de llavors; ben al contrari. Va aguantar l’escó de la cambra fins al final de la legislatura i, després de cedir el lloc de cap de llista a Salvador Illa, el gener del 2021 va acabar al govern de Pedro Sánchez. No va ser president del Senat, però va acabar sent ministre. I ara el TC li dona la raó.

stats