Política 03/10/2017

Tensió per l'expulsió d'agents de la policia espanyola en hotels de Pineda i Calella

Ajuntament i hotelers diuen que han decidit junts demanar als policies que marxin "per seguretat"

Ara
3 min

BarcelonaTensió per l'expulsió d'agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en hotels de municipis del Maresme com Pineda de Mar i Calella, on membres del cos s'havien allotjat amb motiu del referèndum de l'1-O. En un comunicat conjunt difós aquest dimarts, els hotels implicats de Pineda i l'Ajuntament deixen clar que la decisió de demanar als policies que marxin ha sigut conjunta i per raons de seguretat arran de les imatges de la violència policial de l'1-O, que han indignat la població i han provocat protestes massives davant dels hotels.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El personal del Cos Nacional de Policia allotjat als establiments del nostre municipi ha tingut un comportament exemplar durant tota la seva estada. La sortida estava prevista per al pròxim dia 5 d’octubre, però després dels fets ocorreguts des del passat 1 d’octubre, la direcció dels establiments, conjuntament amb el govern municipal, han plantejat la possibilitat d’avançar la sortida del personal allotjat per raons de seguretat i amb la finalitat de garantir la convivència al municipi", diu el comunicat, que continua: "Concretament, ahir, en una de les reunions amb representants del govern municipal i de la cadena hotelera, es va decidir de mutu acord que la sortida es produiria en el transcurs del dia d’avui. En cap cas hi ha hagut cap mesura de pressió a l’hora de prendre aquesta decisió i desmentim que l’Ajuntament hagi amenaçat de tancar l'establiment hoteler".

Aquest migdia els Mossos d'Esquadra han demanat respecte pels llocs on s'allotgen les forces policials espanyoles. Al llarg del dia, també han difós diversos missatges a Twitter on criden a la calma i a no caure en provocacions.

Alguns dels guàrdies civils expulsats de Calella han sigut reallotjats en instal·lacions militars, segons ha explicat l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) a la seva web, on han denunciat les condicions precàries en què viuen els agents.

"Els agents han hagut de passar la nit en una nau diàfana sense dutxa ni tovalloles ni calefacció. Per aquest motiu han hagut de comprar les seves pròpies tovalloles, i per rentar-se, han hagut de sortir a una altra nau. Tampoc disposen de mobiliari per guardar la seva roba i altres pertinences, que han de dipositar directament a terra", diu el text que acompanya una fotografia; i continua: "El sentiment entre aquests treballadors, que ahir van haver d'abandonar l'hotel enmig d'un 'passadís de la vergonya' en què van ser insultats pels independentistes, és de profunda humiliació i abandonament per part de la institució a la qual serveixen, que no és capaç de garantir-los un lloc digne de descans després de jornades maratonianes sotmesos a un enorme estrès".

Les instal·lacions militars on dorm la Guàrdia Civil

Agents de la Guàrdia Civil abandonen un hotel del Bruc

El Bruc, a l'Anoia, és una altra de les poblacions catalanes que ha vist com agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat abandonaven l'allotjament que tenien a la localitat, segons informa el diari 'Regió7'. La cinquantena de guàrdies civils que s'allotjaven a l'Hotel Bruc, situat al costat de l'A-2, han abandonat aquest dimarts al migdia la instal·lació, al davant de la qual hi havia prop de 500 persones manifestant-se en contra tant de l'actuació de les forces policials durant l'1-O com de la seva presència a la localitat.

Ha sigut la direcció de l'hotel, segons la informació del rotatiu de la Catalunya Central, qui ha demanat als agents que marxessin. "Els hem dit que havien de marxar per tot el que ha passat. Pensem que no s'havien d'estar aquí més temps", ha explicat a 'Regió7' Dolors Vives, responsable de l'establiment. Vives ha afegit que els guàrdies civils "han entès la situació" i que, de fet, "ells mateixos estaven avergonyits del que havia passat". Vives afirma que la relació que havien tingut tots aquests dies amb ells havia sigut molt correcta. "No en tenim cap queixa, d'ells", ha dit.

La fiscal Ana María Magaldi considera les expulsions un "delicte d'odi"

La fiscal en cap de la demarcació de Barcelona, Ana María Magaldi, ha obert diligències per les "expulsions" de policies allotjats en hotels del Maresme i ha encarregat el cas al fiscal especialitzat en delictes d'odi. Aquesta fiscal es va fer famosa durant el judici del 9-N perquè va dir que uns manifestants l'havien "assetjat", tot i que després no va formalitzar la denúncia.

El sindicat de la Policia Nacional CEP, d'altra banda, està coordinant una iniciativa en què agents del cos que viuen a Catalunya estan oferint els seus habitatges particulars als policies que estan patint, segons diuen, una "campanya d'assenyalament i persecució pròpia de dictadures". En un comunicat el sindicat explica que aquesta iniciativa basada en la solidaritat dels agents és una alternativa d'urgència mentre el ministeri de l'Interior troba altres allotjaments.

stats