CONFLUÈNCIA DE L'ESQUERRA
Política 15/06/2015

Forcades obre a independentistes i federalistes la candidatura que vol encapçalar el 27-S

La monja benedictina proposa impulsar un procés constituent conjunt que culmini amb un referèndum per decidir la forma d'estat

Europa Press
2 min
Teresa Forcades va conversar ahir amb representants de la CUP, Podem i ICV-EUiA després de l’assemblea a Terrassa.

BarcelonaLa candidata de Procés Constituent per al 27-S, Teresa Forcades, ha sostingut aquest dilluns que ser o no ser independentista no ha d'impedir una confluència de partits d'esquerra per a les eleccions catalanes. "La nostra estratègia no és obligar els independentistes a deixar de ser-ho ni al revés; es tracta de fer una confluència per poder fer un tram del camí junts i, quan no aguanti, fer un referèndum per a la independència", ha dit en roda de premsa per presentar el seu llibre 'Per amor a la justícia'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ella aposta perquè les esquerres deixin al marge les seves diferències –independentisme inclòs– per arrencar un procés constituent basat en les coses que els uneixen, com les polítiques antineoliberals i la creació d'un pla contra la pobresa i la marginalitat social.

Referèndum sobre un estat independent o federal

Passat el primer període de diversos mesos, que "no es parlaria d'independència però s'estaria fent un procés constituent", es realitzaria un referèndum, per al qual no es demanaria permís a Madrid i amb el qual se sabria si aquest procés va encaminat cap a un estat independent o federal. La religiosa ha matisat que respectaria el que sortís d'aquest referèndum, perquè la voluntat popular dóna sentit al procés que el seu moviment polític defensa.

Així, considera que la CUP podria adherir-se a aquest procés "potser no per formar un govern", però sí per donar el seu suport, tot i que ha incidit en la importància de presentar a les eventuals eleccions catalanes una alternativa de govern amb prou força per arrabassar la majoria al president de la Generalitat, Artur Mas.

Forcades ha incidit en la seva postulació per liderar la suma a la qual també estan cridats Podem, ICV i EUiA, però ha recordat que la premissa per fer-ho és el consens de totes les forces de la confluència: "Si algú aconsegueix més consens que jo, endavant". La monja ha dit també que CDC i UDC representen una de les premisses que ells volen desterrar de les institucions: les polítiques neoliberals, fet que demostra que CiU estigui en el partit liberal europeu i que defensi el tractat internacional de lliure comerç entre Europa i els EUA (TTIP), segons ha dit.

El nou llibre de Forcades

L'acte era la presentació d'un llibre de Forcades que tracta de la història de dos activistes sindicalistes del segle XX amb vinculació a la Guerra Civil, que parteixen de l'ateisme però que, després d'una revelació mística, mantenen la seva lluita vivint "entre dos mons". I és que, segons Forcades, el sindicalisme ha vist la religió com l'opi del poble associat als lobis per debilitar els moviments revolucionaris, i des de persones de fe s'ha vist amb mals ulls la lluita obrera.

Forcades també ha explicat el permís que l'abadessa del seu convent benedictí de Sant Benet de Montserrat i el bisbe de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) li han concedit per viure fora del convent, fins que el Vaticà resolgui la seva exclaustració, tot i que hi pretén anar una vegada per setmana: "L'exclaustració no comporta obligatorietat de distància".

stats