Política 27/01/2015

Teresa Forcades: "Podem no es podrà entendre amb Procés Constituent si separa l'eix nacional del social"

Defensa una unitat d'esquerres per al 27-S i que la formació que lidera Pablo Iglesias accepti un "procés constituent unilateral" a Catalunya

Ara
2 min

BarcelonaPodem, Guanyem, Procés Constituent i ICV-EUiA tenen ja segellat un pacte per presentar-se plegats a les eleccions municipals de Barcelona. Però què passa amb els comicis del 27-S? La fundadora de Procés Constituent, Teresa Forcades, ha explicat en una entrevista a l'ARA Bassas que segueix apostant per una proposta unitària de les forces d'esquerres per més que des de Podem defensin concórrer en solitari. Ara bé, l'entesa, ha dit, passa perquè l'eix social i el nacional vagin de la mà i s'accepti un "procés constituent unilateral" a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Podem no es podrà entendre amb Procés Constituent si separa l'eix nacional del social", ha advertit Forcades, que ha afegit que és un "error supeditar el procés català" al fet que hi hagi llum verda al procés espanyol. "Per què ens hem d'esperar?", ha preguntat. Al seu parer, una aliança amb Podem de cara a les eleccions catalanes pot tenir dos efectes. Per una banda, alguns dels indecisos poden acabar decantant-se cap a opcions contràries a la independència. Però, per l'altra, Forcades considera que cal fer que la suma vagi "a favor" d'aquesta independència tenint en compte que Podem és l'única força "amb possibilitat de governar a Espanya que pot permetre decidir als catalans". La clau, assegura, és aconseguir que "els indecisos se sumin al procés" a través d'un Procés Constituent català que "no pressuposi indefectiblement la independència però que la prepari".

En un moment del procés en el qual considera que hi ha un "desencís" de la població, Forcades ha volgut transmetre optimisme. "L'oportunitat hi segueix sent, però no ens podem equivocar. Si permetem que l'eix nacional i social vagin dissociats, ens equivoquem i ens quedarem per sota de la majoria que necessitem per assolir la independència", ha assegurat. Al seu parer, ha quedat demostrat que el pacte entre CiU i ERC no ha funcionat per avançar cap a la independència. "CiU no vol la ruptura amb el neoliberalisme", ha etzibat.

Sobre l'acord tancat per a les municipals de Barcelona, Forcades ha assegurat que hauria estat "impossible" l'entesa amb ICV-EUiA si haguessin "mirat el passat". Tot i això, ha dit que han prioritzat fixar una "estratègia de condicions mínimes" entre les quals s'estableix que "no hi hagi cares visibles de la manera antiga de fer política".

Forcades també ha volgut deixar clar que no es veu candidata. "Hauria de deixar de ser monja. És incompatible", ha assegurat, i ha afegit que ella mantindrà un "paper actiu", però que hi ha altres cares del procés que poden exercir el paper de candidats.

stats