Política 06/04/2013

Un columnista de 'The Times' diu que Catalunya és una bomba de rellotgeria i insta Rajoy a permetre el referèndum

Matthew Parris creu que Mas hauria d'acceptar incloure l'opció de reclamar més autonomia en la consulta, i vaticina que seria l'alternativa guanyadora

Ara
2 min

BarcelonaCatalunya i el futur referèndum d'independència poden ser "una bomba de rellotgeria més gran que Xipre" per al projecte europeu si no es fa de manera ordenada, segons l'opinió de Matthew Parris, columnista del diari britànic 'The Times', que publica l'article 'Catalonia is a bigger timebomb than Cyprus' aquest dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article, crític amb el procés sobirà català, defensa que la relació entre Madrid i Barcelona ha entrat en fase de "destrucció mútua assegurada", un fenomen que durant la Guerra Freda es va anomenar 'muttually assured destruction' (MAD).

"El mal que el separatisme català pot fer al que quedaria d'Espanya és alhora un argument contra el separatisme i una potencial arma letal en mans dels separatistes", assegura el periodista.

Segons afegeix, només el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, tenen a les seves mans cedir i arribar a un acord que eviti un desastre per a totes dues economies.

Per això, insta Rajoy a concedir la celebració d'un referèndum a Catalunya i "respectar-ne les conclusions". Segons Parris, per tal de sortir del "punt mort" en què es troben les relacions entre Catalunya i Espanya, Mas també hauria de fer un esforç i formular una pregunta en el referèndum amb tres possibles respostes. La primera opció seria votar perquè tot continués com fins ara, la segona implicaria aconseguir més autonomia i la tercera seria la independència.

El columnista té el seu pronòstic sobre el resultat d'una consulta d'acord amb el plantejament que ell proposa: creu que guanyaria l'opció de més autonomia i, d'aquesta manera, s'evitaria una secessió que segons ell "devastaria" l'economia de tota la Península. Aleshores, "Catalunya podria aconseguir de manera ordenada la condició de nació que desitja i mereix" dins l'estat espanyol.

"El senyor Mas, no obstant això, hauria de suportar el descrèdit, no tant per oferir-se acceptar més autonomia [en lloc de la independència], sinó per confiar en el fet que Madrid l'arribi a concedir", reflexiona l'article. A l'altra banda, "per a Rajoy el descrèdit seria concedir a Catalunya qualsevol cosa".

L'article reconeix que el moviment independentista és molt fort arreu del territori, però qüestiona si té la mateixa força entre "la classe mitjana urbana" de Barcelona. De totes maneres, apunta que si la corda es continua tibant i Catalunya acaba aconseguint la independència, la "secessió" podria "devastar les economies d'una regiósencera", en referència a tota la península Ibèrica.

stats