Política 28/05/2018

El nou número dos de la fiscalia insta els Mossos a evitar que "s'ocupin espais públics" amb creus i llaços grocs

Pedro Ariche també demana que les institucions catalanes no estiguin "segrestades" per la ideologia

Montse Riart
2 min
El nou número dos de la fiscalia, Pedro Ariche, durant el seu discurs de presa de possessió a la Fiscalia Superior de Catalunya

BarcelonaEl nou número dos de la fiscalia superior de Catalunya, Pedro Ariche, ha instat els Mossos d'Esquadra a evitar que s'ocupin "de manera irregular" els espais públics destinats a l'oci i al lleure dels ciutadans, en referència a la col·locació de llaços i creus grogues en zones com ara les platges. Ariche ha pres possessió com a tinent fiscal, en substitució de Francisco Bañeres, que després de la mort de José Maria Romero de Tejada va passar a ocupar el càrrec de fiscal superior de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu discurs de presa de possessió, Ariche ha insistit que els Mossos tenen el deure d'"evitar situacions de confrontació" per motius ideològics en espais públics, especialment quan es produeixin situacions d'"ocupació irregular" amb símbols, que, segons el nou número 2 de la fiscalia, "no tenen res a veure amb la llibertat d'expressió. El nou comissari dels Mossos, Ferran López, ha estat present en l'acte de presa de possessió d'Ariche, igual que els comandaments de la Guàrdia Civil, la policia catalana, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la magistratura catalana.

El comissari dels Mossos, Ferran Lopez, ha assistit a la presa de possessió de Pedro Ariche

Ariche també ha assegurat que la fiscalia continuarà defensant els ciutadans que "han patit directament o indirectament actes de coacció, amenaça, discriminació o rebuig públic per raó de les seves idees, el seu pensament, el seu origen o simplement per la seva ferma voluntat de respectar la legalitat", així com les persones que s'hagin sentit "assenyalats públicament" per aquesta raó, en referència als casos dels alumnes fills de guàrdies civils de Sant Andreu de la Barca o dels policies nacionals expulsats d'hotels després de les càrregues policials de l'1-O. En tots dos casos, la fiscalia ha presentat querelles.

A l'acte no hi havia cap representant del Parlament ni del Govern. El nou número dos de la fiscalia s'ha referit a la formació del nou executiu i ha demanat que les institucions catalanes no estiguin "segrestades per ideologies". "Qui demana diàleg també ha de saber cosir i representar tots els ciutadans de Catalunya", ha afegit Ariche, que ha assegurat que el ministeri públic només reprendrà la relació amb el Parlament i la Generalitat si "actuen dins de la legalitat".

Catorze anys de treball conjunt

Amb la seva incorporació com a tinent fiscal, Ariche tornarà a repetir al costat de Bañeres, amb qui ja va coincidir a la fiscalia especialitzada en delictes econòmics de Barcelona. Tots dos van coincidir catorze anys en aquesta àrea. Com a fiscal de delictes econòmics, Ariche ha liderat casos com els d'Emili Cuatrecasas o el finançament irregular d'Unió a través de la Fundació Catalunya Territori i ha portat investigacions com ara el presumpte espionatge al Barça o l'inici del cas del Palau de la Música.

Bañeres l'ha definit com una persona "franca, cordial i lleial" i un fiscal "compromès, precís i minuciós" i ha agraït que es postulés per ocupar el càrrec "en uns moments tan compromesos".

stats