Qualitat democràtica
Política 09/02/2021

Topada entre Borrell i Puigdemont a l'Eurocambra per les comparacions entre Navalni i els presos polítics

L'eurodiputat retreu al cap de la diplomàcia europea que la UE "vagi pel món amb receptes que no s'aplica"

2 min
L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell.

Brussel·lesBreu topada entre l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont i el responsable de la diplomàcia europea, Josep Borrell, aquest dimarts en el ple de l'Eurocambra. La setmana passada Borrell va viatjar a Moscou, on es va reunir amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, per demanar-li un judici just i l'alliberament de l'opositor Aleksei Navalni. Però el Kremlin no estava disposat a rebre "sermons" de la Unió Europea i va utilitzar els presos polítics catalans per desacreditar els arguments de Borrell: "També veiem a Europa algunes situacions en què els tribunals són sospitosos de prendre decisions polítiques. M'agradaria parlar dels presoners sentenciats a més de deu anys de presó per haver organitzat un referèndum a Catalunya", va dir Lavrov. Arran d'aquestes declaracions, aquest dimarts Puigdemont ha aprofitat la compareixença de Borrell a l'Eurocambra per retreure-li el mateix que Lavrov, els dobles estàndards democràtics de la UE. I l'exministre li ha respost amb sarcasme que la comparació no té cap mena de sentit.

"Hauria d'haver-li dit a Lavrov que s'equivoca, que Espanya no té tres presos polítics sinó nou", ha reblat Puigdemont amb ironia abans de demanar la dimissió de l'alt representant.

I al final de la intervenció de tots els eurodiputats que participaven en el debat, en què l'europarlamentari de Vox Hermann Tertsch ha qualificat la comparació entre la situació de Rússia i la de Catalunya de "grotesca i ridícula", Borrell ha respost un allau de crítiques, vingudes principalment dels populars, liberals i ultraconservadors però també de Carles Puigdemont.

"¿Creuen que no m'hauria agradat entrar en el cos a cos amb Lavrov? ¿Creuen que no m'hauria agradat rebatre observacions com les que comparen Navalni (que ha patit un intent d'assassinat) amb alguns eurodiputats aquí asseguts i amb altres que estan fent campanya electoral? ¿Creuen que té algun sentit aquesta comparació? Evidentment que no la té", ha etzibat el cap de la diplomàcia europea.

Borrell ha respost en la mateixa línia que ho va fer la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, que va replicar a Rússia que "Espanya és una democràcia plena". Però el debat s'ha escalfat quan el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, va afirmar que "no hi ha una situació de normalitat política i democràtica" a Espanya en una entrevista amb l'ARA. I ràpidament Rússia ha tornat a posar el dit a la nafra. En una entrevista a Efe, la portaveu d'Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, s'ha preguntat "a qui creure" del govern espanyol: "No sé a qui creure. A la senyora González, que afirma que Espanya és un exemple de democràcia, o al vicepresident del govern espanyol, que diu que està lluny de tenir una situació normal en assumptes democràtics".

stats