Política 09/03/2020

Torra retreu a Bosch no haver activat el protocol contra l'assetjament sexual i inicia una investigació interna

Exteriors posa en marxa el protocol després de la revelació del cas i de l'avís del president

Albert Llimós / Núria Orriols / Anna Mascaró / Aleix Moldes / Mireia Esteve
3 min
Alfred Bosch i Quim Torra un una reunió amb els delegats a l'estranger el 6 de juny de 2019

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat aquest dilluns al conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, que obre una investigació interna per abordar el cas d'assetjament sexual a la conselleria. Arran de la informació publicada per l'ARA que revelava que la mà dreta de Bosch, Carles Garcias, havia sigut acomiadat per haver assetjat almenys vuit dones del departament, Torra ha convocat d'urgència el conseller a primera hora del matí. A la reunió li ha retret que no s'hagués activat en cap moment el protocol de la Generalitat pels casos d'assetjament a l'administració i l'ha informat que ja havia activat la inspecció de serveis de personal de Funció Pública per aclarir els fets. Hores després de la trobada Bosch ha activat el protocol.

Tot i que les alertes per un possible assetjament sexual generalitzat al departament per part de Garcias van arribar a finals de setembre al partit i al novembre directament al conseller, en cap moment es va vehicular el cas a través dels protocols previstos pel Govern. ERC, d'una banda, i el mateix conseller, de l'altra, van preferir gestionar la situació de manera interna sense que la informació transcendís a cap altre òrgan de la Generalitat. Fonts de Presidència expliquen que el conseller no va transmetre res al president i que davant la "gravetat" dels fets Torra ha demanat explicacions.

El president del Govern reclama a Bosch que col·labori amb la direcció general de Funció Pública, l'òrgan al qual s'ha d'encarregar la investigació segons el protocol contra l'assetjament. En un comunicat públic, Torra també demana al conseller "que actuï en l'àmbit psicosocial arran del clima laboral que es pot haver generat per aquesta qüestió". Fins ara, de fet, la conselleria ni tan sols havia fet públics els motius del cessament de Garcias. En el comunicat, "el Govern expressa el seu compromís absolut contra les violències masclistes i l'assetjament sexual" i insisteix que investigarà "si s'ha produït desprotecció de les persones que hagin pogut ser víctimes".

Hores després de la reunió entre Torra i Bosch, la conselleria ha anunciat que posava en marxa el protocol. A través d'un comunicat, també ha explicat que el mateix departament obriria actuacions "de tipus psicosocial per analitzar el clima en l'àmbit de la conselleria". El mateix conseller Alfred Bosch ha començat "una ronda de trobades amb les diferents unitats" del departament per "posar en comú la situació i escoltar les opinions de treballadors i treballadores".

Crítiques de Puigneró

També ha carregat contra Bosch el conseller de Política Digital i Administració Pública, Jordi Puigneró (JxCat). Ha acusat el departament d'Acció Exterior de prendre "decisions de manera unilateral" i de no informar Funció Pública del cas d'assetjament. En un missatge a Twitter, Puigneró ha lamentat que Exteriors no ho posés en coneixement "en cap moment" perquè "es pogués activar el protocol i prendre mesures cautelars que protegissin la víctima".

Assetjament continu a les treballadores

El ja excap de gabinet va ser cessat el 24 de gener. Segons ha pogut saber l'ARA reconstruint el cas a partir de desenes de trucades i trobades amb els protagonistes, ERC va decidir cessar la mà dreta del conseller per un cas continu d'assetjament sexual a diverses treballadores del departament. Contactat pel diari, Garcias assegura que la decisió de deixar la conselleria la va comunicar ell al novembre per la seva voluntat de tornar al sector privat.

El partit va engegar una investigació que està actualment oberta i li ha suspès de manera provisional la militància al partit. Ara bé, no es va activar el protocol contra l'assetjament sexual de què disposa la Generalitat i el cas no es va traslladar fora del departament d'Exteriors. Tant és així que el conseller Bosch, des que li va arribar formalment que hi havia queixes de diferents treballadores, va engegar una ronda d'entrevistes amb el personal del departament. El conseller és qui personalment va parlar un per un amb l'equip d'Exteriors mentre, en paral·lel, la informació també va arribar a Garcias, al qual les víctimes volien haver mantingut al marge. Quan ell se'n va assabentar va esbroncar almenys una de les dones que denunciaven l'assetjament.

stats