Torra: "He trobat a faltar que Aragonès em truqués durant aquests últims mesos"

L'expresident assegura que la taula de diàleg és una "absoluta farsa"

3 min
El vicepresident, Pere Aragonès, i el president, Quim Torra, en una reunió del Govern.

BarcelonaQuim Torra presenta aquest dilluns el primer volum del seu Dietari de Canonges, titulat Les hores greus (Símbol Editors), sis mesos després de deixar la presidència de la Generalitat per imposició del Tribunal Suprem. Aquest dissabte, al programa Preguntes Freqüents de TV3, Torra ha esbossat quines van ser les seves principals preocupacions en els pitjors mesos de la pandèmia, i hi ha diverses persones que no surten ben parades del seu relat. Una és el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui defineix com "un autòmata" i "un home amb l'ambició de governar i resistir". Una altra és l'actual líder del PSC, Salvador Illa, de qui creu que va guanyar les eleccions del 14-F perquè els votants no saben quin va ser realment el seu paper com a ministre de Sanitat. També ha parlat del ja expresident del Parlament Roger Torrent, de qui lamenta que no s'hagués posat al seu costat "per anar a totes" quan va perdre l'escó de diputat. Però amb qui Torra se sent més decebut és amb qui va ser el seu vicepresident, Pere Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No m'ha trucat per a res aquests últims mesos", ha lamentat l'expresident, que ha reconegut que li hauria agradat que ho fes. "Li hauríeu de preguntar a ell per què no ho ha fet". Torra ha explicat que tampoc va estar al seu costat quan va esclatar la pandèmia. "El vaig trobar a faltar al meu costat -ha remarcat-. Era jo qui havia d'empényer les conselleries", ha recordat. També les que depenien d'ERC, com Salut i Treball. "M'hauria agradat una actitud més activa per part del vicepresident", ha insistit.

Torra, que es va passar quinze dies el març de l'any passat malalt de covid i confinat a la Casa dels Canonges, ha revelat -ja ho fa al seu llibre- que es connectava a algunes reunions del Procicat en mode ocult perquè pensava que se li amagava una part de la informació. "Em buscava la vida per tenir tota la informació possible". Ell va demanar la destitució del conseller de Treball, Chakir el Homrani, per la gestió dels contagis en les residències, però finament Aragonès va decidir mantenir-lo en el càrrec tot i traslladar a Salut les competències sobre el tema.

La Generalitat, com el govern espanyol, va minimitzar durant setmanes el risc del coronavirus. «Afrontem aquesta pandèmia amb comentaris com "això és una grip" -ha lamentat-. Com podia ser que estant Itàlia com estava, nosaltres no ho veiéssim?», es pregunta un any després que ell mateix reclamés el confinament total de la població i fos ignorat durant dies pels responsables polítics estatals.

La funció de la presó i l'exili

"Jo assumeixo la presidència allà on ho vam deixar i entenc que anem a confrontar amb l’Estat. No entenc per què el govern anterior arriba fins on arriba i nosaltres no seguim per aquesta línia", ha explicat Torra quan ha passat a valorar la seva decebedora -ha dit- experiència política. "No ha estat agradable, sincerament, però no vol dir que no hagi estat l'honor més gran de la meva vida". Segons ell, si l'independentisme no va unit i no està disposat a "una acció massiva i duradora de desobediència", que comportarà "sacrifici i riscos", ni la presó ni l'exili "hauran servit de res".

I aquí ha arribat el moment d'opinar sobre la taula de diàleg i els acords d'ERC amb el PSOE a Madrid. Sobre la taula ha estat rotund: "És una absoluta farsa". I no s'ha quedat curt explicant què li sembla la complicitat entre republicans i socialistes: "Com podria anar jo pel món a explicar que hi havia una gran repressió si aprovaven els pressupostos i la investidura de Sánchez?". No tornarà a ser president, però ha recalcat que estarà al servei del país: "Quan hi hagi 68 diputats disposats a anar a totes tindran tot el meu suport incondicional".

stats