Política 04/07/2019

Torra intensifica les trobades per acabar aquest juliol la ronda de contactes sobre la sentència de l'1-O

El president es reuneix amb JxCat, Súmate, l'AMI i Pimec al Palau

Núria Orriols
2 min
WhatsApp Image 2019-07-04 at 12.36.17

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, va iniciar, just acabar el judici al Tribunal Suprem, una ronda de contactes amb els partits i entitats que s'han implicat anteriorment amb el Pacte Nacional pel Referèndum per abordar els escenaris després d'una eventual sentència condemnatòria de l'1 d'Octubre. Va començar per Òmnium i l'ANC, va seguir amb ERC, la CUP i els comuns, i aquest dijous es troba a Palau amb els portaveus de JxCat Albert Batet, Eduard Pujol i Gemma Geis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sortida de la reunió, Batet ha demanat que la reacció a una eventual condemna sigui “transversal, unitària i no improvisada”, però no ha volgut entrar en més detalls. A preguntes dels periodistes, però, sí que ha reaccionat a la proposta que el president del Parlament, Roger Torrent, ha posat sobre la taula aquest dimecres sobre fer un pacte de claredat amb el govern del PSOE.El portaveu de JxCat ha considerat que seria un “retrocés” si no inclou el reconeixement del dret a l’autodeterminació. A l’espera de conèixer més detalls, ha dit que JxCat “no comparteix” ni un pacte de claredat ni un avançament electoral “autonòmic” perquè seria renunciar als “valors de l’1-O i al resultat del 21-D” de victòria independentista.

Tot i això, ha afirmat que està a favor del diàleg per resoldre el conflicte a través d’un referèndum.

A aquesta primera reunió, que ha començat a quarts d'una del migdia i s’ha allargat fins a vora les dues, l'ha seguit una altra amb l'entitat Súmate i, després, el president s'ha trobat amb l'Associació de Municipis per la Independència i la patronal Pimec.

Quan el cap de l'executiu ha acabat la conversa amb el president de l'AMI, Josep Maria Cervera, els representants de l'associació municipalista han atès els mitjans de comunicació per fer una valoració de la reunió. Cervera, acompanyat dels vicepresidents Eudald Calvo i Anabel Moreno, ha dit que la “preocupació” a l'AMI no és tant quina reacció hi ha, sinó que sigui “consensuada”. A parer seu és millor que hi estigui d’acord “molta gent” que no pas que sigui “agosarada”. També ha dit que amb el president han abordat el resultat de les eleccions municipals i que, d’acord amb els pactes als ajuntaments, l’AMI calcula que poden entrar una seixantena de municipis a l’organització. Ara bé, també ha afirmat que se’n poden perdre una trentena. Per sumar-se o sortir de l’AMI cal la majoria absoluta del ple.

Tal com va explicar l'ARA, hi ha diversos escenaris sobre la taula, tot i que actualment no n'hi ha cap de consens entre tots els sectors, ja que també dependran de la sentència que emeti el Tribunal Suprem. Aquests escenaris van des d'un nou referèndum organitzat per la societat civil en el marc de la dinàmica 'Ho tornarem a fer', fins a unes noves eleccions per intentar superar el 50% dels vots.

stats