Política 10/04/2018

Torrent convoca el ple per divendres a l’espera de Llarena

Sànchez torna a ser el candidat a president i Puigdemont i Comín pretenen delegar el vot

Aleix Moldes / Marc Toro
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, durant el ple del 5 d’abril passat a l’hemicicle de la cambra catalana.

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, va convocar ahir un nou debat d’investidura, el quart en els 82 dies que han passat des de la constitució del Parlament. Probablement no sigui l’última convocatòria abans que s’esculli el 131è president de la Generalitat. El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena —i la majoria parlamentària— decidirà si pot ser Jordi Sànchez. Divendres a les 10 del matí s’acaba el termini perquè Llarena li concedeixi el permís per assistir a l’hemicicle o, per contra, li torni a negar l’oportunitat de fer-ho, tot i la recent resolució del Comitè de Drets Humans de l’ONU, que l’insta a prendre les decisions necessàries per “garantir els drets polítics” de l’expresident de l’ANC, empresonat des de fa sis mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot apunta que Sànchez podria comptar amb els vots necessaris per ser investit. A la delegació de vot de Carles Puigdemont —acceptada la setmana passada per la mesa quan encara era a la presó— s’hi afegeix la més que probable de Toni Comín. El conseller de Salut es va reunir ahir a Brussel·les amb una delegació d’ERC que era a Bèlgica, entre d’altres, per anunciar la creació d’una delegació al país que dirigirà la consellera Meritxell Serret. No és cap secret que Esquerra està interessada que Comín renunciï a l’escó, i des de fa mesos que l’hi reclama sense èxit. Ahir, tant ell com la portaveu d’ERC Marta Vilalta van coincidir a prioritzar la delegació de vot però, si no és possible, a estudiar la renúncia. “Som partidaris d’estudiar i d’intentar aconseguir aquesta delegació de vot. La meva situació processal és idèntica a la del president Puigdemont. Tots dos estem en llibertat amb condicions, sense possibilitat d’abandonar el país”, expressava Comín, segons informa Laia Forés. I ell mateix afegia: “Als que estem fent sacrificis tan grans no se’ns n’ha de proposar més, tret que siguin imprescindibles”.

De moment, el PP ja ha presentat un escrit a la mesa perquè anul·li la delegació de vot de Puigdemont ara que ja no és a la presó, i també s’oposarà a la de Comín, que fonts consultades per l’ARA expliquen que es presentarà aquesta setmana.

Torrent vol un gest de Llarena

Al marge dels suports necessaris, la investidura no podrà ser efectiva si el candidat no és a l’hemicicle del Parlament durant el ple. És per això que Torrent va enviar ahir una carta a Llarena demanant-li que autoritzi la presència de Sànchez divendres a la cambra catalana. En l’escrit, Torrent argumenta que l’empresonament del candidat “no pot ser utilitzat per limitar el legítim exercici dels seus drets polítics” i recorda que, segons les Nacions Unides, “la presó preventiva no comporta la privació del dret al sufragi passiu, que inclou el dret a ser elegit president de la Generalitat”. En cas que la resposta del magistrat sigui negativa, com ja ho va ser al mes de març, el president del Parlament considera que “s’estaria produint un dany irreparable als drets polítics del diputat” i que “l’Estat estaria incomplint les seves obligacions internacionals”.

L’oposició no independentista va carregar ahir contra la decisió de Torrent, i els arguments van ser diversos: des de Cs, Inés Arrimadas va recordar al president del Parlament que el Comitè de Drets Humans de l’ONU “no és un tribunal” i que “no dicta sentències ni mesures cautelars”, mentre que Xavier García Albiol (PP) va assegurar que la resolució de l’ONU “no existeix”, ja que es tracta d’un escrit de mesures cautelars. Sense entrar en els arguments de Torrent, Salvador Illa (PSC) va titllar el ple de divendres de “pèrdua de temps”, i la portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, va tornar a reclamar un president efectiu.

L’independentisme és conscient que difícilment Sànchez podrà ser investit i ja treballa en el pla D, és a dir, un quart candidat per a la investidura. A les travesses destaquen els noms de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i els diputats de Junts per Catalunya Quim Torra i Elsa Artadi.

Carta de Roger Torrent a Pablo Llarena
stats