Política 20/11/2014

Torres-Dulce nega que hi hagi "fiscals rebels" a Catalunya, sinó opinions "discrepants"

El fiscal general de l'Estat reivindica el procediment per presentar una querella contra Artur Mas pel 9-N

Efe
2 min

MadridEl fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha assegurat que és una "exageració" afirmar que a Catalunya hi ha fiscals rebels o amotinats. Ha admès "discrepàncies" fruit del "debat jurídic", però creu que van quedar solucionades amb l'informe de la cúpula fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als mitjans amb motiu del lliurament d'un premi, al Senat, el fiscal general ha precisat que la querella pel 9-N encara no ha estat presentada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i no ha ha avançat quan es farà.

"No és que em sembli una exageració sinó una absoluta falta de veracitat dir que hi ha fiscals rebels o amotinats" a Catalunya, ha assegurat en al·lusió a la posició dels fiscals que no veien base jurídica per a la interposició de la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas.

Els fiscals de Catalunya, ha dit, "han pres una decisió jurídica", i ell ha discrepat, "de la mateixa manera que la junta de fiscals de sala ha decidit que era procedent" l'ordre donada per ell al fiscal superior de Catalunya la setmana passada.

Preguntat pels termes de la querella, Torres-Dulce ha dit que no faria cap comentari sobre el contingut fins que no es fes efectiva davant el TSJC.

Tampoc ha comentat les opinions dels partits polítics en relació a la querella, i s'ha limitat a mostrar el seu respecte davant les opinions i crítiques dels polítics.

Un procediment "escrupolós"

Amb tot, ha volgut deixar clar que l'únic que l'ha preocupat en tot aquest procés és que es complissin els principis que ordenen l'activitat de la Fiscalia "escrupolosament". En aquest sentit, ha enumerat: "Escoltar sempre primer els fiscals, subjectar-se a la legalitat, comportar-se amb imparcialitat, i que funcionin els principis d'unitat d'actuació i dependència jeràrquica".

Però també ha reconegut que el preocupava que "hi hagués decisions contradictòries" al si de les fiscalies de Catalunya, tot i que "això s'ha solucionat amb l'informe de la junta de fiscals de sala", que ahir va avalar gairebé per unanimitat la presentació d'una querella per la consulta sobiranista del 9-N contra Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.

Torres-Dulce creu que tot plegat demostra que els mecanismes de l'estatut del ministeri fiscal "han funcionat amb absoluta normalitat", cosa que "reforça la idea que la Fiscalia no funciona a cop d'ordre".

"Hi ha hagut un debat previ, un debat posterior jurídic i al final un principi de dependència jeràrquica amb els fiscals en cap i el fiscal general de l'Estat, que són els que prenen finalment les decisions, sempre ajustades i raonades a dret", ha conclòs.

stats