Política 29/04/2015

Els partits es posen les piles en transparència: d'un suspens el 2014 a un notable alt el 2015

El PSOE, UPyD i Ciutadans treuen un 10 en l'índex que elabora Transparència Internacional. Unió és encara el partit català amb pitjor puntuació, però passa d'un 2,5 a un 7,5

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
“La concepció democràtica de Rajoy és als antípodes del PSOE”, va assenyalar ahir  el secretari general del partit, Pedro Sánchez, des de Ferraz.

MadridFalta menys d'un mes per a les municipals del 24 de maig i tots els partits s'han posat les piles en matèria de transparència per evitar els suspensos que van treure l'any passat en l'índex que elabora Transparència Internacional i que es basa en 10 paràmetres poc exigents i que no contemplen la corrupció. Del 4,7 de mitjana que van treure el conjunt de partits espanyols el 2014 -en plena campanya per les europees-, s'ha passat a un 8,3 de mitjana. Segons l'organització, que ha presentat aquest dimecres a Madrid l'informe, en veure els "pèssims" resultats que van treure i l'esborrany que els van enviar fa un mes, totes les formacions han fet una "millora substantiva" veient que venien comicis, obrint portals de transparència a les seves webs, per exemple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits que han tret millors resultats són el PSOE, UPyD i Ciutadans, amb la puntuació màxima, un deu. Uns resultats que s'han afanyat a celebrar per les xarxes socials i als passadissos del Congrés. Els socialistes van treure l'any passat un 3 i van decidir poc després firmar un conveni de col·laboració amb l'ONG. El mateix han fet UPyD (que el 2014 ja tenia un 9) i Ciutadans, també amb un 3 l'any passat. L'últim en unir-se a aquest conveni ha estat Convergència, amb un 3,5 el 2014 i ara amb un 8,5. Unió, que obtenia l'any passat la pitjor puntuació juntament amb el PNB (després de Coalició Canària) amb un 2,5, aquest any es queda amb un 7 i és la formació catalana amb més mala nota tot i treure un notable. Esquerra, al seu torn, passa d'un aprovat just (5,5) a un 7,5.

Esquerra Unida empitjora la nota

La formació amb pitjor nota aquest any és Esquerra Unida, amb un aprovat (5), un punt inferior a la puntuació de l'any passat. Podem, que és la primera vegada que apareix a l'índex, ha tret un 8. Segons ha avançat Transparència Internacional, està previst que la formació liderada per Pablo Iglesias pròximament firmi també un conveni de col·laboració.

L'índex de Transparència Internacional, però, és qüestionable en alguns aspectes, ja que no avalua la corrupció en un partit, han admès des de la ONG. Preguntada sobre si actualitzar l'índex amb uns resultats tant positius mentre la percepció de la corrupció política a l'Estat no fa més que créixer en les diferents enquestes del CIS, l'organització ha respost que "calia actualitzar-la perquè el rànquing no es faci servir de forma indeguda durant la campanya. Seria injust que es fes ús de les dades de l'any passat", han assenyalat en roda de premsa.

Tot i això, la majoria de partits s'han afanyat a presumir de bons resultats. Des de Transparència Internacional es comprometen l'any vinent a endurir els paràmetres de l'índex. "L'avaluació és un mitjà més que no pas una finalitat", argumenten.

stats