Treva rei-Generalitat amb motiu del Mobile

Sánchez recepta "unitat" des de Barcelona "per aixecar el país"

2 min
Sopar inauguració MWC

BarcelonaPrimer acte amb presència a la vegada del rei, la presidència del govern espanyol i la de la Generalitat des que Pedro Sánchez i Pere Aragonès intenten obrir una nova etapa fructífera de diàleg entre governs. Ha sigut en el sopar inaugural del Mobile World Congress, que s'ha celebrat a la Fira de Barcelona. Totes les mirades estaven posades de nou en les relacions entre el monarca i el Govern, deteriorades des del discurs que Felip VI va fer el 3 d'octubre del 2017. Aquesta vegada les dues parts han optat per una treva: discursos centrats en lloar el Mobile i les potencialitats de Barcelona i Catalunya, i cap al·lusió al conflicte polític. L'únic que ha seguit un guió diferent ha sigut el president espanyol, que ha receptat "unitat d'acció" entre totes les institucions com a "camí fèrtil per aixecar el país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De nou, doncs, l'atenció estava centrada en com reaccionaria la Generalitat a la presència del rei. Aragonès ha repetit el mateix esquema que fa 10 dies a les jornades del Cercle d'Economia. No ha participat en el besamans amb el monarca, i l'ha saludat breument després. També s'ha trobat amb Sánchez, a qui li ha recordat que dimarts tenen una cita a la Moncloa. Hi hagut una diferència substancial, però, respecte a fa deu dies. Aquesta vegada Aragonès s'ha quedat al sopar i li ha tocat compartir taula presidencial amb Felip VI, el president espanyol i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En l'apartat dels discursos, el president català ha fet un parlament íntegrament en anglès centrat en el certamen. Ha reivindicat el talent de Catalunya en el sector de les telecomunicacions i ha demanat enfocar la tecnologia també per combatre les "desigualtats". L'única singularitat política que se li podria destacar és que, en el moment de les salutacions protocol·làries des del faristol, ha evitat mencionar el monarca i ha parlat en genèric de les institucions de l'Estat.

Paraules en català

Tampoc el rei ha volgut anar més enllà del discurs econòmic. La màxima concessió, unes paraules en català per lloar la seva "estimada" Barcelona, que juntament amb Catalunya ha considerat "exemple" de "flexibilitat i visió de futur". Sí que ha optat pel discurs polític Sánchez, que s'ha mostrat satisfet per fer seure en una mateixa sala –i taula– els màxims responsable de l'Estat, el govern espanyol, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. "Simbolitzem la unió per un bé superior de tots", ha proclamat. I aquest bé superior, segons ha defensat, és la recuperació econòmica, que s'ha mostrat convençut que seguirà Espanya en l'etapa de la postpandèmia. Colau ha aprofitat el seu torn de paraula per reclamar que es reconegui "la singularitat" de Barcelona en el repartiment dels fons europeus Next Generation.

Aragonès no ha estat sol en representació de la Generalitat. També hi han sigut el vicepresident, Jordi Puigneró, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent. Quan es produïa el besamans al rei, els tres s'han apartat prudencialment del centre de la sala, on es feia la recepció al monarca, i han anat a parar darrere d'una columna. Després, tothom ha anat cap al saló. Comença el Mobile i, per ara, només Sánchez l'ha aprofitat per a finalitats polítiques. Si era un avís a Aragonès, dimarts tindran oportunitat de parlar-ne cara a cara.

stats