Política 12/01/2011

Trillo i Casas s'intercanvien retrets pels retards en la renovació del TC i la sentència de l'Estatut

Casas acusa el PP i el PSOE de no respectar els terminis constitucionals i Trillo replica que Casas ha "espatllat una institució" per haver tardat tres anys a dictar sentència de l'Estatut

Redacció
2 min

MadridEl coordinador de Justícia del PP, Federico Trillo, considera que la sortida d'Emilia Casas del Tribunal Constitucional marca el final del "període més negre" d'aquesta institució. Considera que Casas no hauria d'accedir al Consell d'Estat perquè "ja ha espatllat una institució". Ha fet aquestes declaracions després d'assistir a la presa de possessió dels quatre nous magistrats designats pel Senat, que són Luis Ignacio Ortega, Adela Asúa, Francisco Pérez de los Cobos i Francisco José Hernando. Trillo ha afegit que Casas "no està legitimada" per criticar els partits perquè el TC "va tardar més de tres anys" a dictar la sentència sobre l'Estatut de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, el ministre de Justícia, el socialista Francisco Caamaño, ha assegurat que les paraules de Casas parteixen de la "lleialtat i responsabilitat institucional" i ha assegurat que el govern espanyol sempre ha volgut agilitzar renovacions. Ha afegit que el grup socialista del Congrés dels Diputats treballa perquè la nova renovació es dugui a terme al més aviat possible.

La fins ara presidenta del TC, María Emilia Casas, durant el discurs de presa de possessió dels nous magistrats, que han estat designats amb tres anys de retard, ha demanat que "si els procediments previstos pels reglaments del Congrés i del Senat no aconsegueixen que es compleixi la Constitució, s'hauran de modificar". Casas ha afegit que la legitimitat dels magistrats "es veu afectada si les designacions no es duen a terme en el moment previst per la Constitució i queden encallades per tot tipus de càbales i suposades negociacions polítiques que es duen a terme al marge del Parlament espanyol. A més d'acusar el PP i el PSOE de ser còmplices d'un "incompliment greu" de la Constitució, Casas també ha criticat "el grau de crispació" que ha rodejat la sentència de l'Estatut.

El nou president en funcions del TC, Javier Delgado, ha declarat constituït el TC "deixant constància de l'anomalia de la situació".

stats